Leidse onderzoekers 3D-printen kleinste boot ter wereld
Onderzoekers van de Universiteit Leiden hebben het voor elkaar gekregen om met een 3D-printer het kleinste bootje ter wereld te bouwen. De creatie is onderdeel van een onderzoek naar mogelijkheden om zogenoemde microzwemmers beter te kunnen bestuderen die zich in vloeistoffen bewegen als bacteriën en sperma.
Het bootje is een micrometer (een miljoenste van een meter) groot. Daarmee zou het binnenin een mensenhaar kunnen passen. De afbeelding hierboven is gemaakt met een elektronenmicroscoop en werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Soft Matter.
Het maken van een zwemmende boot ter grootte van een micrometer is gewoon leuk
Het project werd uitgevoerd door een team onderzoekers van de Universiteit Leiden, onder wie Rachel Doherty en Daniela Kraft. Zij begonnen met het printen van bolvormige deeltjes om de minimale grootte (vier micrometer) te bepalen die geprint kon worden. Daarna experimenteerden de onderzoekers met het printen van complexere vormen, waaronder spiraalvormige deeltjes die ronddraaien terwijl ze zich door vloeistof bewegen.
3DBenchy
Het voorwerp is een kopie van de zogenoemde 3DBenchy-sleepboot, een bekend testobject van de 3D-printer. Hiermee is de Nanoscribe Photonic Professional-printer, die het team voor het onderzoek heeft gebruikt, met vlag en wimpel geslaagd.
,,3DBenchy is een structuur die is ontworpen om 3D-printers te testen, omdat deze verschillende uitdagende functies heeft”, vertelt Kraft aan Gizmodo. ,,Vandaar dat we het ook voor dit project hebben uitgeprobeerd. Bovendien is het maken van een zwemmende boot ter grootte van een micrometer gewoon leuk.”
3D-printen voor de wetenschap
Met het onderzoek laat het team zien dat 3D-microprinten nieuwe mogelijkheden biedt voor de wetenschap. Het kunnen printen van modellen met complexere vormen in klein formaat zorgt er volgens de wetenschappers voor dat microzwemmers beter bestudeerd kunnen worden.
De geprinte deeltjes kunnen bijvoorbeeld dienen om meer inzicht te krijgen in hoe microzwemmers zich voortbewegen. Het onderzoek moet uiteindelijk leiden tot betere ontwerpen van kunstmatige microzwemmers. Dat kan bijvoorbeeld het toedienen van medicijnen vergemakkelijken.
Bekijk hier alle video’s in de rubriek ‘Wat zegt de Wetenschap?’:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zo kun je spelen met artificiële intelligentie
Artificiële intelligentie vinden we steeds vaker op steeds meer plekken terug. Wil jij weten hoe ver de ontwikkeling van deze slimme computers is gekomen? Probeer dan eens deze grappige AI-toepassingen. -
Japan verhoogt straf voor online beledigen na dood realityster: tot één jaar cel
Japan verhoogt de straffen voor ‘online beledigen’ fors. Wie zich schuldig maakt aan cyberpesten, kan tot een jaar celstraf krijgen of worden veroordeeld tot een boete van 300.000 yen (2130 euro). In het Aziatische land is de bezorgdheid groot over de impact van cyberpesten na de zelfdoding van een realityster die gebukt ging onder vernederingen op sociale media. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
PREMIUMReportage
Japanse bladvlo moet Japanse duizendknoop in Amsterdam bestrijden
In de strijd tegen de Japanse duizendknoop is donderdag in Amsterdam een nieuw wapen geïntroduceerd. De Japanse bladvlo is twee millimeter, maar in grote aantallen een geduchte tegenstander van de woekerplant. -
PREMIUM
Geen snijdende mondkapjes meer voor orthodontisten dankzij Tom (14)
De medewerkers van Orthodontiepraktijk Westland in Naaldwijk zaten flink met hun handen in het haar. De mondkapjes die ze doorgaans gebruiken, waren door de run erop niet meer leverbaar en van het alternatief met snijdende touwtjes achter hun oor werden ze niet bepaald vrolijk. Totdat Tom van der Houwen (14) hen te hulp schoot met zijn speciale haakjes uit een 3D-printer.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
Apple past beleid voor alternatieve betaalsystemen datingapps aan
Apple heeft vrijdag nieuwe aanpassingen aan het beleid rond de App Store voorgesteld, naar aanleiding van klachten van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Apple deed al eerder toezeggingen om datingapps gebruik te laten maken van meerdere betalingssystemen, maar de toezichthouder concludeerde begin vorige maand dat Apple daarmee nog niet aan de Europese en Nederlandse regels voldeed.