Lek in RIVM-coronasite: gegevens gebruikers makkelijk in te zien
Door een datalek waren tot vanochtend op de RIVM-website Infectieradar de antwoorden van deelnemers op persoonlijke en medische vragen te zien. Onder meer e-mailadres, geboortejaar en postcodecijfers waren zichtbaar. De NOS meldt het ernstige datalek op basis van eigen onderzoek.
NOS deed het onderzoek in samenwerking met beveiligingsonderzoeker Tom Wolters. ,,Het was heel eenvoudig om data van andere mensen uit te lezen", aldus Wolters. Op de site kunnen Nederlanders doorgeven of ze de afgelopen week coronaklachten hebben gehad. In totaal doen nu zo’n 60.000 mensen mee.
Na melding door de NOS heeft het RIVM de vragenlijsten vanochtend uit de lucht gehaald. ,,We zijn het probleem nu aan het oplossen. Het gaat om een lek in externe software", laat een woordvoerder weten. Het lek is of wordt gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens, aldus de woordvoerder. Aanmelden voor de vragenlijsten kan nog wel, maar wanneer het invullen van de lijsten weer mogelijk is, is niet bekend.
Cijfer veranderen
Het lek bestond sinds het begin van de site Infectieradar, sinds 17 maart. Iedere deelnemer van de vragenlijst krijgt een uniek nummer van acht cijfers toebedeeld, dat te zien is in de adresbalk. Bij aanpassing van dat nummer kon het formulier van iemand anders worden ingezien. Onder meer e-mailadres, geboortejaar en postcodecijfers werden dan zichtbaar.
,,Maar we leegden de nieuw ingevulde formulieren wel elke dag”, zegt een RIVM-woordvoerder tegen de publieke omroep. Iemand die van begin af aan op de hoogte was van het lek zou dan wel elke dag opnieuw gegevens van anderen hebben kunnen inzien. In totaal zou het om tienduizenden vragenlijsten gaan. Met de zichtbare gegevens is de identiteit van deelnemers in veel gevallen te herleiden. Of daarvan misbruik is gemaakt, is nog niet bekend.
De afgelopen dagen is twee keer in de database gegluurd, een keer door de tipgever van de NOS en een keer door de deskundige die de omroep heeft ingeschakeld, aldus de RIVM-woordvoerder. Op termijn wil het RIVM dat er 100.000 mensen meedoen aan de Infectieradar.
Bekijk hier onze veelbekeken video's over corona.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Haal meer uit YouTube met deze handige tips
Kattenfilmpjes, filmtrailers en kookvideo’s: je vindt het allemaal op YouTube. Het is dan ook niet gek dat het videoplatform meer dan 2 miljard gebruikers heeft. Met deze handige tips haal je nóg meer uit de browserversie van YouTube. -
Elon Musk tijdens rechtszaak: ‘Dat ik tweet, betekent niet dat mensen mij geloven’
De invloed van de tweet die Elon Musk in 2018 stuurde over het van de beurs halen van de elektrische-autofabrikant Tesla moet niet worden overschat. Dat zei Musk vrijdag in de rechtszaal in San Francisco tegen de juryleden die zich buigen over de vraag of de Tesla-topman met zijn tweet fraude heeft gepleegd en beleggers heeft benadeeld. ,,Alleen omdat ik ergens over tweet, wil niet zeggen dat mensen het geloven of er naar handelen”, zei Musk. -
Zo bescherm je je Instagramaccount tegen hackers en pottenkijkers
Instagram is nog altijd een razend populaire app. Toch wil lang niet iedereen zijn account delen met de rest van de wereld. Maar hoe scherm je je account af? We helpen je een handje.
-
PREMIUMSTERFTECIJFERS
Experts waarschuwen voor natte vingerwerk en onheilspellende borrelpraat over coronavirus
Nog ruim een week afwachten, dan weten we hoe de Nederlandse lockdown ‘light’ aanslaat. Dan zal ook blijken of de toename van nieuwe coronagevallen afvlakt, weten experts. De grote vraag daarna: hoeveel slachtoffers gaan er vallen? -
-
-
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUMPOPULATIE
De vraag blijft: hoe groot is de groep besmette Nederlanders echt?
Nederland telt 106 coronadoden. Formeel zijn er bijna drieduizend besmettingen, maar hoeveel mensen hebben het virus nog meer? Eerste steekproeven geven een voorzichtig beeld.