Volledig scherm
Projectoren voor de ultieme thuisbioscoop. © RV

Maak de ultieme thuisbioscoop met een 4K-projector

Beste KoopTelevisies zijn mooie apparaten, maar soms wil je nét dat beetje extra. Een projector is dan de logische volgende stap. Het grote voordeel is het enorme beeld dat zo’n beamer kan produceren. Nadeel is meteen dat groot beeld ook vraagt om hoge resolutie. Vandaar dat er tegenwoordig genoeg beamers te vinden zijn die beelden op 4K-resolutie kunnen uitzenden. Hardware Info bekeek een aantal van deze beamers.

Waarom je ons kan vertrouwen

AD Tech baseert zich altijd op de testresultaten van het professionele testlab van Tweakers en Hardware Info. Hier werken 12 mensen fulltime aan het op professionele, wetenschappelijk verantwoorde wijze analyseren, testen en vergelijken van producten. Onze tests zijn gebaseerd op de bevindingen van dit onderzoek. Fabrikanten laten regelmatig en graag hun producten door ons testen, maar let wel: wij worden nooit betaald voor de resultaten.

Ondanks dat ontvangen wij graag jouw feedback.

In onze televisiereviews hebben we de afgelopen jaren meermaals aandacht besteed aan het nut van 4K, inclusief het gegeven dat je eigenlijk niet verder dan anderhalf keer de beeldhoogte van het scherm af moet zitten om alle details te zien. Bij het relatief kleine beeld van een televisie zal vrijwel niemand dat ook echt doen. Zelfs een zeer grote 75 inch tv heeft een beeldhoogte van maar 93 centimeter, wat betekent dat je op ongeveer anderhalve meter van het scherm moet zitten om alle details te zien.

Dit is een samenvatting van de bijzonder uitgebreide test van Hardware Info. Lees ‘m hier voor alle informatie.

Projectoren daarentegen schreeuwen juist om een hogere resolutie. Het is geen enkel probleem om een 150 inch groot beeld met een hoogte van ruim 1,8 meter te projecteren en dat vanaf ongeveer twee en een halve meter te bekijken. De extra beeldscherpte die 4K te bieden heeft komt in zo’n scenario veel beter tot zijn recht dan op een televisie.

Gelukkig lijkt 4K ook bij projectoren langzaam door te breken, terwijl de prijzen gestaag dalen. Daar moeten we wel meteen een kanttekening bij maken. Alle ‘betaalbare’ 4K-projectoren die op dit moment te koop zijn, maken gebruik van beeldchips met een lagere resolutie dan de 3840x2160 beeldpunten van een 4K ultra hd videosignaal. Er bestaan wel zogenaamde 'echte’ 4K-projectoren voor consumenten, van JVC en Sony, maar prijzen daarvan starten nog altijd bij zo’n 5000 euro en lopen op tot ruim driemaal dat bedrag voor de echte topmodellen. 

Onze keuze voor een thuisprojector

Volledig scherm
Onze winnaar. © Epson

In het duurdere segment boven de 2500 euro gaat onze voorkeur zonder twijfel uit naar de Epson EH-TW9400W. Het belangrijkste pluspunt van de TW9400W is de beeldkwaliteit van dit model. Zowel grijs- als kleurweergave zijn erg goed en ook het contrast is uitstekend. 

De EH-TW9400W is een goede projector voor de echte film-fan met uitstekende kleurweergave, prima contrast en goede beeldscherpte. Nadeeltje: het apparaat is redelijk aan de prijs.

Budget voor ongeveer 1.000 euro

Volledig scherm
BenQ is ons budgetmodel. © BenQ

Voor ongeveer 1000 euro koop je op dit moment de BenQ W1700, een projector die niet uitblinkt, maar zeker gezien zijn lage prijs gewoon prima prestaties levert. Enige echte minpunt van deze projector is zijn relatief hoge zwartwaarde, wat hem minder geschikt maakt voor weergave in geheel verduisterde ruimtes.

De W1700 is ook het compactste en lichtste model uit het testveld, en is de enige die wij als ‘makkelijk mee te nemen’ zouden bestempelen.

Wekelijks de nieuwste recensies, beste koopjes en het laatste nieuws over de wereld van tech in jouw mail? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

  1. Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft

    Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptoban­kier opgraaft

    In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotton, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotton flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottons overlijden.

Poll

Disney+ abonnee geworden?

  • Ja, hoe meer streaming hoe beter! (10%)
  • Ja, tijdelijk in elk geval (13%)
  • Nee, ik hou het bij Netflix (47%)
  • Nee, ik doe niet aan streaming (29%)
6089 stemmen