Sven Olaf Kamphuis.
Volledig scherm
Sven Olaf Kamphuis. © AD

Man die internet bijna deed omvallen krijgt celstraf

De 39-jarige Amsterdamse hacker Sven Olaf Kamphuis is vandaag door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van 240 dagen waarvan 185 dagen voorwaardelijk voor een grote DDoS-aanval in maart 2013.

Volledig scherm
© AD

De officier van justitie had 365 dagen cel geëist, waarvan 310 dagen voorwaardelijk. Kamphuis zat al 55 dagen vast in voorarrest. Daarom hoeft hij niet terug naar de gevangenis. De straf valt redelijk laag uit, omdat hij lang heeft moeten wachten op zijn proces en vonnis. Bovendien heeft de hacker ,,meer hinder dan schade veroorzaakt, er is niet iets blijvend kapot", aldus de rechtbank.

Kamphuis heeft volgens de rechtbank met de aanval wel ,,het goed functioneren van het internet in gevaar gebracht en daarmee de belangen van een groot aantal particulieren, bedrijven en instellingen."

Wereldnieuws
Kamphuis werd in maart 2013 wereldnieuws vanwege het plegen van de 'grootste cyberaanval uit de geschiedenis'. De DDoS-aanval was op het netwerk van het Amerikaanse internetbedrijf Spamhaus. Dat bedrijf houdt spamdatabases bij. Providers kunnen die gebruiken voor hun spamfilters.

Wraak
Kamphuis is een van de mensen achter provider CyberBunker, die onderdak zou bieden aan spammers, malware en oplichters. Spamhaus blokkeerde de klanten van CyberBunker. Uit wraak voerde Kamphuis met een paar anderen de DDoS-aanval uit. Hij reed daarvoor met een speciaal geprepareerd busje vol computers en antennes door Spanje. De data-aanval (en het bijbehorende domino-effect) was zó groot dat het maar een haar scheelde of de wereld had het een week lang helemáál zonder het wereldwijde web moeten doen.

Internetvrijheidstrijder
Kamphuis werd vervolgens in Spanje opgepakt en daarna aan Nederland uitgeleverd. Doordat kranten uit de hele wereld over hem schreven kreeg hij als 'internetvrijheidstrijder' een 'Julian Assange-achtige' status. De hacker heeft echter altijd volgehouden dat hij onschuldig was, maar zei dat hij er wel 100 procent achter stond. ,,Die justitieknakkers weten dondersgoed dat ik geen enkele DDoS-aanval heb verricht.''

  1. Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpreteert

    Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpre­teert

    ‘De allervreselijkste emoji’ noemt cartooniste ‘Niet nu Laura’ het. Ze heeft het over de simpele smiley met de neutrale glimlach, de slightly smiling face genaamd. Het internet barst van de memes over hoe we die emoji ervaren. Is hij gewoon blij? Ironisch? Passief-agressief? Zo’n simpele emoji blijkt voor velerlei uitleg vatbaar. Mediapsycholoog Koen Ponnet onthult waarom.