Volledig scherm
© BELGA

Man hackt luchtvaartmaatschappij en koopt drie tickets businessclass naar New York

Voor de rechtbank van het Belgische Mechelen moest vandaag een 25-jarige man verschijnen op beschuldiging van cybercriminaliteit. De man slaagde erin een online ticketingsysteem van Brussels Airlines te hacken en gratis met twee vrienden businessclass naar New York te vliegen. Brussels Airlines vraagt een schadevergoeding van 20.000 euro.

De man hackte eerder al systemen van Lufthansa, Thalys, Mobistar en Proximus. Daarvoor kreeg hij in het najaar van 2017 al een straf van de rechtbank in Mechelen en ook van de rechtbank in Brussel. Het hacken van Brussels Airlines dateert uit dezelfde periode, najaar 2016.

Talent

,,De man kocht via een speciale app die alleen voor medewerkers was bedoeld enkele tickets, annuleerde die waardoor hij zijn geld terugkreeg, maar manipuleerde daarna de url van het ticket waardoor hij het toch kon gebruiken”, zei de aanklager vandaag.

,,Daarnaast slaagde hij erin om drie tickets in de businessclass te regelen voor een vlucht naar New York, goed voor bijna 6000 euro per ticket. De man kan zijn talenten beter op een legale manier inzetten.‘’

Interesse

De verdediging van de man kon zich hierin vinden. ,,Sinds de vorige rechtszaken hebben zich geen nieuwe feiten meer voorgedaan, deze dateren van vroeger”, zei zijn advocaat Sven Mertens. ,,De man heeft intussen interimwerk met kans op een vast contract. Hij pleegde de feiten uit interesse voor computers en informatica, en om de vriendschap van enkele mensen te kunnen kopen.”

Brussels Airlines wil wel geld zien. ,,Wij vragen de kostprijs van de drie tickets naar New York terug, de luchthavenbelasting van geannuleerde tickets die wij wel moesten betalen en 1000 euro aan extra kosten om de systemen te beveiligen.” Of de verdachte de 20.000 euro ook daadwerkelijk moet ophoesten wordt op 30 maart bekend.

  1. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
    PREMIUM
    Interview

    Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

    Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”