Volledig scherm
© Facebook/Ethan Landers

Man loopt zware brandwonden op door zijn Fitbit: ‘Het smolt door mijn arm’

Een Amerikaanse man vertelt op Facebook hoe hij zware brandwonden op heeft gelopen door zijn Fitbit. Ethan Landers werd ’s nachts wakker en voelde een hevige pijn aan zijn pols. Pas na enkele pogingen en met de hulp van zijn vrouw kreeg hij het toestel van zijn arm. Het bedrijf dat de activiteitstrackers produceert, heeft contact met de man gezocht en is een onderzoek gestart.

Je draagt er misschien ook wel eentje: een fitbit die bijhoudt hoeveel stappen je zet, wat je hartslag is en of je wel goed slaapt. Ethan Landers uit Iowa had er naar eigen zeggen een minder leuke ervaring mee en waarschuwt nu iedereen via sociale media.

,,Woensdagavond laat werd ik plots in paniek wakker van een brandend gevoel aan mijn pols”, doet hij zijn verhaal. ,,Ik besefte al snel dat het mijn Fitbit was en ik probeerde wanhopig om hem af te doen. Na een paar mislukte pogingen, sprong ik uit bed en deed ik het licht aan. Het was uiteindelijk mijn vrouw die het toestel van mijn pols kreeg. Het leek wel door mijn arm heen te smelten.”

Rook uit batterij

Volgens de man kwam er rook uit de batterij van de Fitbit en rook het in de slaapkamer alsof er een elektrisch vuur aanstond. Omdat de wond op zijn arm wit was en blaren begon te vertonen, ging hij naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Daar kreeg hij eerste hulp. 

(lees hieronder verder)

Volledig scherm
© Thinkstock

Landers bleek derdegraads brandwonden te hebben. Binnenkort zal bekeken worden of hij een huidtransplantatie moet ondergaan. ,,Ik heb geen gevoel meer in delen van mijn pols doordat er zenuwen beschadigd zijn”, zegt hij. ,,Daarbuiten zal ik voor de rest van mijn leven een litteken hebben. Dit was een traumatische ervaring. Ik hoop dat niemand ooit zoiets hoeft mee te maken.”

De Facebookpost van de man – waarop hij ook foto’s van zijn verwondingen liet zien – werd al duizenden keren gedeeld en dat trok de aandacht van het bedrijf achter Fitbit. In een mededeling liet het weten dat het een onderzoek gestart is.

Veiligheid

,,De veiligheid en de gezondheid van onze klanten is onze topprioriteit”, aldus een woordvoerder bij de Britse krant The Sun. “We nemen het verhaal van meneer Landers ernstig. We hebben contact met hem gehad en zijn met een onderzoek bezig.”

De woordvoerder benadrukt dat de producten van Fitbit aan de hoogste eisen voldoen. ,,We onderwerpen ze aan uitvoerige tests om de veiligheid van onze gebruikers te waarborgen.”

 1. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”
 2. Duitsland klaagt Nederlanders aan die ‘oude NAVO-bunker gebruikten voor cybercrime’

  Duitsland klaagt Nederlan­ders aan die ‘oude NA­VO-bun­ker gebruikten voor cybercrime’

  Vier Nederlanders zijn in Duitsland aangeklaagd voor cybercrime. Ze zouden een oude NAVO-bunker hebben gebruikt als onderkomen voor een zogeheten bulletproof host. Dat is een serverdienst die gebruikers uit het zicht van justitie probeert te houden. Beheerders van zo'n dienst zien meer door de vingers dan reguliere servers. De host werd in september uit de lucht gehaald, na bijna vijf jaar onderzoek. Ook drie Duitsers en een Bulgaar zijn aangeklaagd.