Gebruikers met toestellen die op de markt kwamen in 2012 of eerder moeten vooral op hun hoede zijn.
Volledig scherm
Gebruikers met toestellen die op de markt kwamen in 2012 of eerder moeten vooral op hun hoede zijn. © ANP

Meer dan miljard Android-apparaten kwetsbaar voor hackers: zo bescherm je jezelf

Uit onderzoek van de Britse waakhond Which? blijkt dat meer dan een miljard Android-telefoons en -tablets onveilig zijn. De toestellen zijn ‘te oud’, waardoor ze geen veiligheidsupdates meer ontvangen en daardoor kwetsbaar zijn voor hackers en virussen.

Ongeveer twee op de vijf toestellen van Android wereldwijd krijgt geen systeemupdates meer. Je kan zo’n telefoon wel probleemloos gebruiken, maar het apparaat is niet meer beschermd tegen nieuwe soorten cyberaanvallen. Daarmee loop je als gebruiker het risico dat hackers je persoonlijke data stelen. Bankinformatie, telefoonnummers of sms’jes die je verstuurt behoren tot die data.

Vooral gebruikers met toestellen die op de markt kwamen in 2012 of eerder moeten op hun hoede zijn. Die toestellen draaien op versie 6.0 van Android. Alle versies lager dan Android 7.0 kregen geen veiligheidsupdates meer na 2019. Het gaat dan wel om heel oude telefoons, uit onderzoek blijkt dat nog veel van deze telefoons actief zijn.

Meer duidelijkheid nodig

De technologiewaakhond Which? deed in hun onderzoek veiligheidstests met vijf ‘oude’ telefoons, die al lang geen updates meer hadden gekregen. Ze vroegen aan een antivirusbedrijf om te proberen malware erop te installeren en dat lukte met succes. Op elk apparaat kon het bedrijf probleemloos virussen zetten.

Illustratiefoto.
Volledig scherm
Illustratiefoto. © REUTERS

Een onderzoeker van Which? - vergelijkbaar met de Nederlandse Consumentenbond - wil aan Google en andere smartphoneproducenten nu vragen om duidelijker te zijn over de veiligheidsupdates. ,,Het is verontrustend dat dure Android-apparaten niet langer meekunnen voor ze onveilig worden”, klinkt het.

Wat kun jij zelf doen?

Om te voorkomen dat hackers toegang tot jouw telefoon krijgen, is het altijd belangrijk om de laatste updates te installeren. Controleer daarom of er een update staat te wachten die je nog moet uitvoeren. Dat kan je doen via ‘instellingen’. Tik vervolgens op ‘systeem’, daarna op ‘geavanceerd’ en daar kan je kiezen voor een ‘systeemupdate'.

Als je je apparaat niet meer kan updaten, moet je oppassen met wat je doet. Surf niet naar mogelijk gevaarlijke websites, klik niet op verontrustende links en download geen apps die niet tot de Google Play Store behoren.

  1. Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpreteert

    Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpre­teert

    ‘De allervreselijkste emoji’ noemt cartooniste ‘Niet nu Laura’ het. Ze heeft het over de simpele smiley met de neutrale glimlach, de slightly smiling face genaamd. Het internet barst van de memes over hoe we die emoji ervaren. Is hij gewoon blij? Ironisch? Passief-agressief? Zo’n simpele emoji blijkt voor velerlei uitleg vatbaar. Mediapsycholoog Koen Ponnet onthult waarom.