Volledig scherm

Megaboete voor digitaal schavot

Wie foto's en filmpjes van dieven op internet plaatst, riskeert straks een boete van 25.000 euro. Het opsporen van criminelen is alleen voorbehouden aan politie en justitie, zegt het College bescherming persoonsgegevens (Cbp). En dus niet aan winkeliers, pompstationhouders en andere particulieren die verdachten aan de schandpaal nagelen, meldt het AD vandaag.

De precieze bedragen worden vastgelegd in een wet waaraan het ministerie van Justitie nu werkt. Waakhond Cbp is als adviseur nauw betrokken bij de inhoud van de wet die komend najaar klaar moet zijn. Volgens Cbp-voorzitter Jacob Kohnstamm zal degene die andermans privacy schendt, ook die van verdachten, zonder voorbehoud 'afschrikwekkende' boetes krijgen. De hoogte daarvan wordt afhankelijk van de ernst van het vergrijp en grootte van de organisatie.

'Driehoog achter'
Zelfs 'iemand op driehoog achter' die op een website andere mensen aan de schandpaal nagelt, kan al snel een boete van 25.000 euro krijgen, zegt Kohnstamm vandaag in het AD. 'Dat kan voor een eenmansbedrijf een behoorlijke aderlating zijn.'

Grote internetbedrijven, zoals Google, Facebook en Microsoft, kunnen wat de waakhond betreft zelfs rekenen op boetes die in de miljoenen euro's lopen als ze de privacy van anderen in gevaar brengen. 'Ik heb het dan over Neelie Kroes-achtige proporties', aldus Kohnstamm. Tot nu toe kan toezichthouder Cbp alleen dreigen met dwangsommen, een soort voorwaardelijke boetes.

Poll

Disney+ abonnee geworden?

  • Ja, hoe meer streaming hoe beter! (10%)
  • Ja, tijdelijk in elk geval (13%)
  • Nee, ik hou het bij Netflix (47%)
  • Nee, ik doe niet aan streaming (29%)
6089 stemmen