Volledig scherm
© istock/Epic Games

Meisje (9) verslaafd aan Fortnite: plaste in broek om door te blijven gamen

Een Brits gezin waarschuwt voor het videospel Fortnite nadat hun dochter zo verslaafd raakte dat het kind een afkickprogramma moest volgen. Het negenjarige meisje speelde dagelijks stiekem urenlang door tot in de nacht.

Richard en Carol, die hun achternamen niet wensen vrij te geven, haalden in januari een Xbox One in huis. Hun dochtertje downloadde Fortnite, een game waarin 100 spelers elkaar op een steeds kleiner wordend speelveld moeten bestrijden tot één winnaar overblijft.

Het spel van ontwikkelaars Epic Games en People Can Fly is gratis, maar om er alles uit te halen, moet je wel betalen. De ouders kwamen erachter dat betalingen van ongeveer 50 pond per maand van hun creditcard richting Microsoft gingen, het bedrijf dat de Xbox One maakt. De boze ouders namen de Xbox in beslag, maar toen reageerde het meisje zo woest dat ze haar vader in zijn gezicht sloeg.

Volledig scherm
© Epic Games

Geen tijd voor toilet

De ouders beseften pas echt hoe erg het was toen ze hun dochter 's nachts aantroffen op een kussen dat doordrenkt was met urine. Het kind ging zo op in de game dat ze zelfs niet wilde pauzeren om naar het toilet te gaan. Toen bleek dat het kind stiekem tot tien uur per dag besteedde aan het spel, soms tot vijf uur 's ochtends. Haar schoolcijfers gingen sterk achteruit en leerkrachten zeiden dat het meisje soms zelfs gewoon in slaap viel tijdens de les. Hoewel ze gek was op sporten, begon ze ook te zeggen dat ze te moe was om naar turn- of balletles te gaan. Ook de zondagsmis begon ze over te slaan.

Volledig scherm
© Epic Games

Meer slachtoffers

De ouders contacteerden verslavingstherapeut Steve Pope, die aan Sunday People vertelt dat hij de voorbije twee maanden berichten kreeg van tientallen ouders wier kinderen tekenen vertoonden van verslaving aan Fortnite. ,,Ik werk al drie decennia in dit vakgebied en ik heb nog nooit iets zoals dit gezien, hoe wijdverspreid en potentieel gevaarlijk het is.''

Het meisje krijgt nu therapie en het gaat beter met haar. ,,Ik spoor elke andere ouder aan om te zien wat dit spel kan doen, hoe het jonge kinderen opslorpt en levens kan verwoesten'', waarschuwt haar moeder. De game werd al meer dan 45 miljoen keer gedownload.

Poll

Wat vind jij het belangrijkste aan een smartphone?

Wat vind jij het belangrijkste aan een smartphone?

  • De camera (15%)
  • De schermkwaliteit (12%)
  • Het gewicht (1%)
  • Het formaat (12%)
  • De snelheid (28%)
  • Veiligheid en privacy (32%)
8358 stemmen