Volledig scherm
De beste smartphone-camera onder de 250 euro © Hardware Info

Met deze budget-smartphones tot 250 euro schiet je de beste foto's

Beste koopWil je echt mooie foto’s maken, dan moet je een topmodel smartphone aanschaffen – of beter nog, een losse camera met een forse sensor en een verzameling dito lenzen. Niet iedereen zal zich die luxe kunnen of willen veroorloven. Vandaag bekijken we daarom de fotokwaliteit van een elftal minder dure toestellen: smartphones die voor minder dan 250 euro te koop zijn.

Steeds minder mensen fotograferen nog met een traditionele compactcamera. Een smartphone is immers ook heel geschikt voor het maken van kiekjes, terwijl hij bovendien nog compacter is én meer functionaliteit heeft.

Bekijk alle foto-vergelijkingen en informatie over de andere modellen op de website van Hardware Info

De prijs van een topmodel smartphone vormt voor veel mensen wel een obstakel. De meest luxe smartphones zijn immers duurder zijn dan ooit. Meer dan duizend euro voor het beste toestel is al lang geen uitzondering meer, nu de top drie smartphonemerken in Nederland (Apple, Samsung en Huawei) elk zo’n smartphone in het assortiment hebben opgenomen. In dit artikel gooien we het daarom over een andere boeg, en gaan juist op zoek naar de beste camera in het budgetsegment – modellen die gemiddeld minder dan 250 euro kosten. Een prettige bijkomstigheid bij dat soort smartphones: betaal je zo’n toestel via je abonnement, dan levert je dat geen BKR-notering op.

Onze keuze: Xiaomi Mi A3 en Xiaomi Redmi Note 7

Volledig scherm
Xiaomi Mi A3 © Hardware Info

Overduidelijke winnaars als het aankomt op de fotokwaliteit zijn beide toestellen van Xiaomi, uitgerust met een veruit betere primaire camera dan de rest van het testveld. Zowel ’s nachts als overdag produceert het duo zo veel fraaiere foto’s, waarbij we ook de kwaliteit van video’s, effecten, selfies en (in geval van de Mi A3) de groothoeklens als goed tot uitstekend beoordelen. 

De besturing is wat minder uitgebreid dan bij sommige concurrenten, maar de meeste noodzakelijke functies zitten erin. Bij de Mi A3 heeft het voornaamste minpunt niet zozeer te maken met het camerasysteem, maar met het scherm, dat vooral qua helderheid tekortschiet om het camerabeeld goed te kunnen beoordelen.

Alternatief: Galaxy A20e

Volledig scherm
Galaxy A20e © Hardware Info

Wil je nog iets minder uitgeven of ben je op zoek naar een smartphonecamera die vooral zoveel mogelijk features bevat, dan zouden we de Galaxy A20e aanwijzen als interessantste keus. Ondanks het lage prijspunt heeft Samsung dit model toch al voorzien van een groothoeklens, wat een leuk extra perspectief oplevert.

In de uitgebreide en gebruiksvriendelijke camera-interface vindt iedereen wel iets van zijn gading, waarbij vooral jongere gebruikers worden bediend. Qua beeldkwaliteit laat de A20e nergens hele grote steken vallen, al zijn de wat fletse kleurweergave en ontbrekende videostabilisatie minpunten.