Volledig scherm
© Getty

Met deze slimme truc wordt wifi-signaal thuis vele malen sterker en sneller

Wetenschappers van twee Amerikaanse universiteiten hebben aangetoond dat een simpele, nog niet eerder bewezen truc om het wifi-signaal van een doorsnee router aanzienlijk te versterken echt werkt. De methode houdt in dat rondom de antennes van het apparaat een gebogen, met aluminiumfolie bedekt  'muurtje' wordt geplaatst. Daarmee kan het draadloze signaal krachtiger worden en beter in bijvoorbeeld een woning worden gericht. 

De onderzoekers begonnen met  de afstelling van wifi-routers te experimenteren nadat ze tips hadden gekregen van mensen die een duidelijke signaalverbetering opmerkten als ze een leeg frisdrankblikje  bij het apparaat zetten. Dat bleek, zo ontdekten de experts van het Dartmouth College in New Hampshire en de universiteit van Colombia, inderdaad een beetje te werken.  Met in het achterhoofd een gebogen voorwerp van een glimmend materiaal gingen ze op zoek naar een betere constructie. 

Uiteindelijk werd een gebogen 'muurtje' ontwikkeld, gemaakt van kunststof uit een 3D-printer met daarop een laagje reflecterend materiaal zoals aluminiumfolie. De werkbare opstelling kost, zo berekenden ze, circa 30 euro. Maar het kan ook stukken goedkoper door het plastic te vervangen door stevig karton. De 'significant' genoemde signaalversterking, die nu voor de eerste keer officieel met metingen is vastgesteld, wordt in de eerste plaats veroorzaakt door het geplaatste schermpje waardoor het wifi-signaal zó wordt geconcentreerd en gericht dat het niet meer buiten de woning 'lekt'. Oftewel, het hele wifi-signaal van de router gaat de woning in.

Volledig scherm
Met een beetje proberen kan het wifi-signaal eenvoudig worden gericht en versterkt. © YouTube

Experimenteren

Volgens de experts, die over hun vinding vertelden aan DailyMail, is de truc vooral handig in woningen met meerdere verdiepingen waar sprake kan zijn van een plaatselijk zwak wifi-signaal. Een beetje experimenteren is nodig om het schermpje precies op de goede manier neer te zetten bij de router. Als dat lukt kan iedereen in huis, waar dan ook, stukken sneller internetten. De methode werkt, zo benadrukken de onderzoekers, ook met zogenoemde accesspoints: apparaatjes waarmee het wifi-signaal van de router op andere plekken in een gebouw kan worden opgepikt.  

poll

Hoe betaal jij jouw smartphone?

Hoe betaal jij jouw smartphone?

  • In combinatie met een abonnement (28%)
  • Gewoon los gekocht in de winkel (39%)
  • Tweedehands (7%)
  • Online via een webshop (16%)
  • Ik heb geen smartphone (9%)
5681 stemmen