Volledig scherm
De fitness-apps verraden de locaties van militairen en geheim agenten. © Shutterstock

Militairen delen nog steeds op grote schaal hun locatie via fitness-apps

Nadat eerder dit jaar bekend werd dat de namen en adressen van duizenden militairen wereldwijd eenvoudig te vinden waren via sportapp Strava, blijkt nu dat dit ook het geval is bij de apps van Polar, Runkeeper en Endomondo. Onderzoek van De Correspondent in samenwerking met Bellingcat toont dit aan. 

Uit een steekproef in de app van Polar van ongeveer 100 militairen en medewerkers van inlichtingendiensten was in 90 procent van de gevallen binnen enkele minuten de identiteit en het woonadres te achterhalen. De meeste activiteiten beginnen en eindigen immers waar mensen wonen. Een simpele zoektocht in openbare bronnen leverde vervolgens de bevestiging op van identiteit en adres.

De journalisten identificeerden op en rond 208 gevoelige locaties in totaal 6460 mensen van 69 nationaliteiten, waaronder ook enkele Nederlanders. Vier Nederlandse militairen blijken te joggen op een basis in Irak van waaruit IS wordt bestreden, een medewerker van de MIVD rent rondjes rondom het hoofdkantoor. Amerikaanse militairen lopen hard in Guantánamo Bay en een Rus traint zowel bij het hoofdkantoor van een Russische geheime dienst in Moskou als in Irak, Pakistan en Afghanistan.

De Correspondent on Twitter

De namen van geheim agenten zijn staatsgeheim. Via fitness-app #Polar konden we tóch namen en adressen ontdekken van medewerkers van de NSA, MI6, GCHQ, GRU, DGSE en MIVD https://t.co/F0urBh097w

Steekproef

De journalisten deden ook een steekproef bij andere apps, waaronder Runkeeper, Endomondo en Strava. Bij deze apps was het moeilijker om namen en adressen van gebruikers met een publiek profiel te achterhalen, maar het was nog steeds mogelijk. Dat gold ook voor Strava, ondanks de ophef die eerder dit jaar ontstond over vergelijkbare veiligheidsrisico’s. 

Polar liet weten de kaart-functie van de app tijdelijk onbruikbaar te maken. Op dit moment werkt het bedrijf aan een technische oplossing. Het ministerie van Defensie heeft haar eigen medewerkers, andere departementen en andere overheden gewaarschuwd. ,,Het ministerie heeft het personeel herhaaldelijk gewezen op de specifieke kwetsbaarheid van dergelijke apps op het werk en thuis'', aldus minister Ank Bijleveld (Defensie). Het gebruik van Polar en soortgelijke apps is op telefoons van Defensie inmiddels onmogelijk gemaakt.