Misbruik geraffineerd: fraude met WhatsApp bijna verviervoudigd
VIDEOHet aantal gevallen van WhatsAppfraude explodeert, zo blijkt uit de cijfers van de Fraudehelpdesk, die op 1 oktober van dit jaar al 9605 meldingen heeft ontvangen. Dat is bijna een verviervoudiging ten opzichte van heel 2019.
In totaal werden 1154 van deze mensen daadwerkelijk slachtoffer van deze gehaaide vorm van fraude. Zij werden opgelicht voor een bedrag van 3,3 miljoen euro.
WhatsAppfraude begint vaak met een bericht dat een familielid of goede vriend van het slachtoffer een nieuw nummer heeft. Bijvoorbeeld: ‘Hoi pa, dit is mijn nieuwe nummer. Graag het oude weggooien.’
Vriend-in-nood-fraude
Daarna volgt meestal een verzoek om vanwege een acuut probleem geld over te maken, bijvoorbeeld via een Tikkie. Bijvoorbeeld omdat het familielid zijn bankpas is verloren en in de winkel staat, of huur moet betalen maar niet kan inloggen bij internetbankieren. Het is de reden dat de politie ook wel spreekt van ‘vriend-in-nood-fraude’.
Hoewel het overgrote deel van de slachtoffers de truc doorziet, zwicht zo’n 12 procent voor het verzoek en maakt geld over. Het zijn vooral 55-plussers die overstag gaan.
Vertrouwen
Volgens Marloes Kolthof van de Fraudehelpdesk gaan de oplichters uiterst geraffineerd te werk. Ze doen er alles aan om vertrouwen te winnen. ,,Sommigen bellen eerst de persoon op wiens identiteit ze willen imiteren. Ze zeggen vervolgens niets, maar nemen wel de stem van diegene op. Mocht een slachtoffer wantrouwend zijn en het zogenaamde nieuwe nummer opbellen, hoort die persoon zijn eigen zoon of dochter zeggen: ‘Hallo, met wie spreek ik?’ Dat werkt natuurlijk enorm overtuigend.”
In 242 van de 9605 gevallen wisten de oplichters zelfs het hele WhatsAppaccount van het slachtoffer te hacken. Ze doen net alsof ze een WhatsAppaccount overzetten naar een andere telefoon. Whatsapp verstuurt vervolgens een verificatiecode naar het oude nummer, maar ook die code ontfutselen de oplichters weer. Ze hebben dan iemands volledige contactenlijst in handen.
Overheid
Ook de overheid heeft te kampen met de opmars van WhatsAppfraude. Toen duidelijk werd dat het aantal gevallen onder ambtenaren toenam, heeft de overheid afgelopen week rijksbreed gewaarschuwd om nooit een verificatiecode af te staan. Desondanks werden afgelopen week nog twaalf ambtenaren van Buitenlandse Zaken slachtoffer.
Een goede manier om jezelf te beschermen tegen WhatsAppfraude is om bij de instellingen ‘Verificatie in twee stappen’ in te schakelen. Ook op Fraudehelpdesk.nl staan tips om je te wapenen tegen WhatsAppfraudeurs en wat je moet doen als je account is gehackt.
Welke leeftijdsgroep heeft het vaakst te maken met cybercrime? Check het hieronder via de onafhankelijke vergelijker Independer:
Bekijk hieronder onze populairste nieuwsvideo's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMInterview
Explosieve toename WhatsAppfraude: van 100 aangiften per week naar 100 per dag
-
PREMIUM74
5000 jongeren naar Ahoy gelokt voor het snelle geld: ‘Dit is een sekte’
Een zeer omstreden Amerikaans marketingbedrijf, recent veroordeeld voor het opzetten van een illegaal piramidespel, kon ongehinderd een evenement voor duizenden jongeren houden in Rotterdam. Ook al werden stad en evenementenhal Ahoy expliciet gewaarschuwd. ,,Dit is een sekte.’’Rotterdam -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
Gebruikers WhatsApp kunnen binnenkort chatgesprekken beveiligen
Gebruikers van berichtendienst WhatsApp kunnen binnenkort hun gesprekken beveiligen. Door een chatgesprek te selecteren kunnen gebruikers dit in een aparte map onderbrengen. Die map is voorzien van een wachtwoord of kan worden ontgrendeld met gezichtsherkenning of een vingerafdruk. -
24
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.
-
PREMIUM
Met gevoelige neus, sterke sixpack en gadgets maakt presentatrice Eva Eikhout haar leven makkelijker
-
-
-
9
Kamerleden willen verbod op nieuwe ‘chatvriend’ van Snapchat, platform belooft verbetering
De omstreden chatbot van Snapchat heeft kinderen als ‘proefkonijnen’ gebruikt en moet zo snel mogelijk verboden worden. Daarvoor pleiten diverse instanties die zich inzetten voor de (online) veiligheid van kinderen. Ook de ChristenUnie, SGP, SP en het CDA willen kinderen ‘beschermen’ tegen kunstmatige intelligentie. Snapchat belooft dat er verbetering komt. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.