Mobiel netwerk KPN de snelste van Nederland
Het mobiele netwerk van telecomprovider KPN is de snelste in Nederland, blijkt uit recent onderzoek door snelheidsmeter Ookla. Zowel de 4G- als de 5G-verbinding komen daarbij als beste uit de test.
Klanten bij KPN halen een downloadsnelheid van 100,56 megabit per seconde. Dat is iets sneller dan T-Mobile, dat op nummer tweet staat met 98,61 megabit per seconde. Vodafone scoort beduidend lager met 68,67 megabit. Uploadsnelheden liggen ook vrij dicht op elkaar: bij KPN, T-Mobile en Vodafone komt dat neer op respectievelijk 15,65, 14,54 en 12 megabit.
De verschillen tussen de drie providers zijn groter als je naar 5G-snelheden kijkt. Dan haalt KPN een mediaan-downloadsnelheid van 185,42 megabit, gevolgd door T-Mobile met 151,11 megabit en Vodafone met 92,75 megabit.
Film downloaden in 43 seconden
Met die snelheid duurt het gemiddeld 43 seconden om een film van 1 gigabyte via het 5G-netwerk te downloaden. Bij de andere providers duurt dat 53 seconden of 1 minuut en 23 seconden.
Verwacht wordt dat 5G-snelheden in de toekomst veel hoger zullen liggen. Op het moment mogen providers hier nog niet alle benodigde frequenties voor gebruiken, waardoor de snelheid niet heel ver boven die van 4G komt.
De veiling voor écht snelle 5G-frequenties moet ergens na oktober 2022 plaatsvinden. Jarenlang werden die frequenties gebruikt door satellietbedrijf Immarsat, dat in het Friese Burum schotels heeft staan die wereldwijd helpen bij communicatie op zee en in de lucht. Ze konden daarom nog niet meteen voor 5G worden ingezet.
Voor de derde keer gewonnen
Het is de derde keer op rij dat KPN als grote winnaar bij de Ookla-tests naar buiten komt. In de jaren daarvoor was het juist T-Mobile dat in de prijzen viel met zijn mobiele netwerk.
Ookla is de beheerder van de website en app Speedtest, waarmee gebruikers de snelheid van hun huidige verbinding kunnen testen. Voor zijn jaarlijkse ‘Speedtest Awards’ werden de gegevens van 340.000 Nederlandse gebruikers in de tweede helft van 2021 geanalyseerd, om te zien bij wie de resultaten het beste zijn.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
met video
Influencer? Dan krijg je misschien met deze nieuwe voorschriften te maken
De Mediawet is aangepast. Dat brengt nieuwe regels met zich mee voor youtubers, instagrammers en tiktokkers. Vanaf 1 juli moeten influencers zich aan een reeks voorschriften houden die vooral gericht zijn op het maken van reclame. ‘Deze nieuwe regels geven volop ruimte om mooie samenwerkingen aan te gaan.’ -
Dit zijn de beste luxe telefoons van dit moment
Wie veel te besteden heeft kan een luxe smartphone halen die vaak nog jarenlang meegaat. Wat zijn de huidige toppers op de markt? We zetten ze samen met de redactie van Tweakers op een rij. -
Elon Musk pauzeert overname Twitter vanwege nepaccounts, maar wil het nog wel kopen
De Amerikaanse miljardair Elon Musk heeft de overname van Twitter tijdelijk gepauzeerd, maar wil het socialemediabedrijf nog wel steeds kopen. Dat zegt hij in een reeks tweets. Musk verwees naar een bericht over het aantal spamaccounts bij de dienst. Hij wil daar meer duidelijkheid over.
-
43
Megadeal rond: Twitter akkoord met overname door Tesla-baas Elon Musk
Twitter is akkoord met de overname van het socialemediabedrijf door Tesla-topman Elon Musk. De rijkste man op aarde telt alles bij elkaar zo’n 44 miljard dollar neer om de onderneming van de beurs te halen. Omgerekend gaat het om circa 41 miljard euro. Daarmee is een megadeal rond. -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
Met een nieuwe smartphone 2022 in: dit zijn de beste modellen van maximaal 200 euro
Een smartphone hoeft geen enorme investering te zijn. We zetten samen met de redactie van Tweakers de beste toestellen van hooguit 200 euro op een rij.