Volledig scherm
© Thinkstock

'Mobielloze dag? We mogen blij zijn als het een avond lukt'

Een telefoonprovider die een mobielloze dag inlast. Een opvallende actie, maar toch roept telecomaanbieder Ben op om aanstaande zondag de smartphones links te laten liggen. 'Gemiddeld 'moeten' we iedere 5 minuten op het scherm van onze telefoon kijken, waardoor we veel moois in de echte wereld missen', luidt het pleidooi.

 
Slechts een enkele bezoeker moet er even aan wennen als we vriendelijk vragen of de telefoon uit mag
Kristian de Leeuw, oprichter van BAR

Ons kikkerlandje telt sinds 2006 meer telefoons dan inwoners. We leven in een wereld waarbij we 24 uur per dag en 7 dagen in de week bereikbaar willen zijn. Zo blijkt uit onderzoek van Ben dat 91 procent van de Nederlandse bevolking zijn mobieltje altijd binnen handbereik houdt. In Japan is 90 procent van de mobiele telefoons waterdicht, zodat eigenaren ook onder de douche bereikbaar zijn. In Amerika is een op de vijf jongvolwassen zelfs bereikbaar tijdens de seks.

Phubbing
In Australië hebben ze een term bedacht voor mensen die meer aandacht besteden aan hun telefoon dan aan de aanwezige gesprekspartners: phubbing. Om het fenomeen te bestrijden werd Down Under 'Fone Free Feb' in het leven geroepen, een geheel telefoonvrije februari.

Daar is Nederland absoluut nog niet klaar voor, denkt Kristian de Leeuw, bedenker van de NoPhubClub in zijn Rotterdamse horecazaak BAR. 'We mogen blij zijn als het ons één avondje lukt'. De Leeuw speelde vorig jaar oktober in op deze trend door een mobielloze avond te organiseren.

De avondjes zijn een succes en worden nu maandelijks herhaald. 'Slechts een enkele bezoeker moet er even aan wennen als we vriendelijk vragen of de telefoon uit mag'.

Bezoekers van deze website juichten zijn initiatief massaal toe. Uit een rondvraag beek dat 59 procent een telefoonvrije avond als prettig zou ervaren, omdat er dan tenminste weer contact is met de andere kroeggangers.

Telefoon- en babyloze kroeg
Er zijn meer horecazaken in Nederland die het mobiele verkeer aan banden willen leggen. Zo was het een tijdje verboden voor gasten om Wordfeud te spelen in het Zwolse café De Hete Brij. In Amerika komt phone-stacking steeds vaker voor. Gasten leggen hun mobieltjes dan op tafel en de eerste die daarop kijkt, betaalt de rekening.

De Leeuw vergelijkt het telefoonverbod met het rookverbod. 'Bellen doe je tijdens de NoPhubClub ook buiten'. Hij vindt het een goede zaak dat horecaondernemers 'regels' invoeren om de sfeer te bevorderen. 'In Berlijn laten ze in sommige café's geen baby's en kinderen toe. Het zal nog wel even duren voordat zulk beleid hier ingeburgerd raakt'. Amsterdam zal daar eerder een trendsetter in zijn dan Rotterdam, verwacht hij.

Trend
De grote vraag is: durft Nederland zondag massaal de uit-knop in te drukken of zijn we slaaf van onze smartphone geworden? Ben neemt de proef op de som en roept zondag 23 februari uit tot mobielloze zondag. Of het initiatief met open armen wordt ontvangen door telefooneigenaren is nog maar de vraag. In ieder geval zijn de cijfers op social media terughoudend. De afgelopen dagen is de hashtag #benevenuit, speciaal in het leven geroepen voor deze campagne, maar 201 keer genoemd en slechts 90 twitteraars volgen het twitteraccount @Benevenuit.

Kans van slagen
Volgens trendwatcher Lieke Lamb heeft de actie wel een kans van slagen omdat het in lijn ligt met de opkomst van 'mindfullness'. 'We gaan steeds bewuster met dingen om,' verklaart ze. 'We willen weten hoe iets is geproduceerd, roken kan niet meer, dierenwelzijn krijgt weer een plek en we gooien niets meer zomaar weg.'

Het mag volgens haar dan ook geen wonder heten dat die trend ook de mobiele telefoon bereikt. 'Kleine momenten beleven zonder de afleiding van die grote wereld op je mobiel past daar perfect bij. En het zorgt voor een terugkeer naar het hebben van contact buiten onze online netwerken.'