Mogelijk toch extra kosten voor gratis bellen in buitenland
De Europese Commissie kwam in september met goed nieuws voor de consument: vanaf volgende zomer kunnen alle Europeanen gratis mobiel bellen en internetten in het buitenland. Maar nu vrezen veertien landen, waaronder Nederland, dat 'gratis roaming' consumenten uiteindelijk toch geld gaat kosten. EU-ambassadeurs gaan hier vandaag over praten in Brussel.
Vanaf de zomer van 2017 heeft een consument geen extra kosten meer bij mobiel bellen in het buitenland. Maar voor de telefoonmaatschappijen is dit een ander verhaal. Zij kunnen onderling gaan afrekenen. Gaat een Nederlander met een abonnement van bijvoorbeeld KPN op vakantie en verbruikt deze een gigabyte aan data, dan kan de provider in dat land maximaal 8,70 euro in rekening brengen bij KPN.
Telefoonmaatschappijen die maar in één land actief zijn hebben vooral last van de hoge kosten en het onderling afrekenen. Zij moeten namelijk altijd dure minuten en megabytes kopen in het buitenland. Grote spelers hebben daarentegen in vrijwel ieder Europees land een netwerk, waardoor ze niets van een ander hoeven te kopen.
Tarief omlaag
Onder meer Nederland is bang dat maatschappijen die kosten doorberekenen in de abonnementsprijs. Op die manier betaalt de consument dan wel geen roamingkosten, maar is hij in totaal toch niet goedkoper uit.
De landen willen dat het maximumtarief van 8,70 euro per gigabyte omlaag gaat. Volgens hen zijn de werkelijke kosten die maatschappijen maken om buitenlanders in hun land te laten bellen ook veel lager. Slowakije wil het maximumbedrag per gigabyte terugbrengen naar 8,50 euro. In juni 2021 moet het verder teruggebracht worden naar 6,50 euro.
Akkoord
Over de afschaffing van de roamingkosten wordt al lang gedebatteerd. Grote Europese telefoonbedrijven waren tegen, omdat ze veel verdienen met de verkoop van dure buitenlandbundels. Daarom lobbyden zij tegen de plannen van de Europese Unie.
Twee jaar geleden kreeg toenmalig eurocommissaris Neelie Kroes het plan toch door het Europees Parlement. Maar ook de 28 EU-lidstaten moesten akkoord gaan. Uiteindelijk werd besloten dat de roamingkosten per 15 juni 2017 afgeschaft worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Cordcutten’ in Nederland: zo kijk je zonder tv-abonnement toch televisie
Hoewel steeds meer mensen ervoor kiezen om zonder televisie-abonnement te leven, blijft het aantal ‘cordcutters’ in Nederland laag. Terwijl het niet moeilijk is om zonder tv-abonnement toch televisie te kijken. -
Meer privacy op WhatsApp: voortaan kun je je online-status verbergen en langer berichten wissen
Chat-app WhatsApp wordt op meerdere fronten aangepast om de privacy van gebruikers beter te waarborgen. Zo kun je verbergen dat je online bent en langer je berichten verwijderen. -
PREMIUM
Na een 'gezellig gesprek met een bankmedewerker' was de 81-jarige Ans 8000 euro kwijt
Ruim 8000 euro. Dat is het bedrag dat een slinkse oplichter die zich voordeed als ING-medewerker aftroggelde van de 81-jarige Ans de Groot uit Hellevoetsluis. Deels van haar eigen bankrekening, deels van de zakelijke rekening van de volksdansvereniging waarvoor ze actief is. ,,Die man moet hebben gedacht: die ouwetjes van de dansvereniging kunnen we wel even oplichten.’’ -
Met deze gadgets raakt je koffer niet kwijt op Schiphol
Ik ga op reis en neem mee: een locatietracker. Dat gadget blijkt de ideale reisgezel in tijden van kofferchaos en vermiste bagage. Al is het maar vanwege de gemoedsrust dat je weet dat jouw spullen op dezelfde vlucht zitten als jij. -
T-Mobile tart ACM en laat klanten buiten bundel om muziek streamen
T-Mobile laat klanten vanaf dinsdag onbeperkt muziek streamen buiten hun bundel om. De provider gaat daarmee bewust in tegen de wettelijk geldende internetneutraliteit in. Toezichthouder ACM kondigt een onderzoek aan.
-
Koken & Eten
Dit gebeurt in je lichaam als je 's avonds nog aan het snaaien slaat
We houden er allemaal van om zo nu en dan 's avonds laat een snack te nemen. Sommige mensen beweren dat het niet goed is om heel laat nog iets te eten, omdat je er sneller dik van zou worden. Klopt die bewering? Deskundigen geven het antwoord. -
Wat is een normaal bedrag voor op je spaarrekening? ‘In veel gevallen is 10 procent te weinig’
Budgetteren, sparen en rondkomen: dagelijks hoort budgetcoach Carolien Vos van haar klanten hoe moeilijk dat is en waar mensen tegenaan lopen. Ze deelt deze zomer haar beste tips. Vandaag: een financiële buffer. -
Zo betaal je contactloos met je smartphone of smartwatch
Contactloos betalen met je pinpas is een uitkomst: je hoeft niet langer je pincode in te voeren als het om het betalen van kleine bedragen gaat. Nog handiger is de mogelijkheid om te betalen met je smartphone of wearable, want dan kun je die passen thuislaten. Zo gebruik je jouw apparaten om mobiel te betalen.