Monteurs VodafoneZiggo al vijftig keer uitgerukt met AED
De monteurs van VodafoneZiggo met een defibrillator (AED) in hun bus, zijn het afgelopen jaar vijftig keer opgeroepen in levensbedreigende situaties. Daarbij konden ze dertig keer hulp bieden, zo meldt de provider. De hulp bestond niet alleen uit reanimeren, maar ook uit omstanders op afstand houden en assisteren van hulpinstanties.
Delen per e-mail
,,Onze monteurs rijden overal in Nederland en met 1,2 miljoen klantbezoeken per jaar zijn we daarmee altijd dichtbij”, vertelt Nicole Hoebink van de internetprovider. Het bedrijf had een jaar geleden nog ‘slechts’ 25 monteurs rondrijden met een reanimatiediploma op zak en een zogeheten AED in de bus. Inmiddels zijn dat 75 monteurs.
Het initiatief is afkomstig van het eigen personeel, aldus het bedrijf. Eén van de initiatiefnemers is Gert Jan Hamstra. ,,We zitten veel op de weg en maken dan ook veel mee. Vaak sta je dan machteloos. Nu kunnen we daadwerkelijk het verschil maken.”
De monteurs krijgen automatisch via Whatsapp een oproep als er in de buurt waar zij zich op dat moment bevinden een hartstilstand plaatsvindt. Zij kunnen dan direct te hulp schieten met een AED. Met dat apparaat kan een elektrische schok worden uitgedeeld wat het hartritme weer helpt te herstellen.
‘6 minuten zone’
Niet alleen medewerkers van VodafoneZiggo maar ook van andere bedrijven, waaronder Philips en Opel, proberen van Nederland een zogeheten ‘6 minuten zone’ te maken. Juist de eerste minuten na een hartfalen zijn cruciaal.
De overlevingskans is het grootst als direct 112 wordt gebeld en er binnen zes minuten hulp is. Aangezien de gemiddelde aanrijtijd van een ambulance al gauw tien minuten is, is zo'n zone vrij cruciaal. Vooral ook omdat jaarlijks ongeveer 17.000 mensen een hartstilstand krijgen buiten het ziekenhuis.
Volgens de Hartstichting zit het aantal burgerhulpverleners het afgelopen jaar flink in de lift; het aantal is met meer dan een derde gestegen naar 225.000 mensen. Het aantal aangemelde AED’s is toegenomen met meer dan 45 procent. Dat zijn er nu bijna achttienduizend.
Verder in het nieuws
-
Na geflopte Rewind in 2018 doet YouTube een nieuwe poging
Het jaaroverzicht van YouTube in 2018 werd de slechtst beoordeelde video aller tijden, maar de videogigant besluit dit jaar toch weer een nieuwe poging te wagen. Dit keer wordt er echter voor een veilige optie gekozen en krijgen de kijkers simpelweg een overzicht voorgeschoteld van meest gelikete video's in verschillende categorieën. Na een dikke miljoen views zijn de duimpjes omlaag wéér in de meerderheid. -
PREMIUM
Amazon en Bol.com hijgen in de nek van Wehkamp
2020 wordt het jaar van de waarheid voor Wehkamp. Het online warenhuis kan een frontale aanval van Amazon en Bol.com verwachten, denken experts. En: het kan wel eens buigen of barsten worden. -
video Songfestival treft maatregelen tegen woekerkaartjes: alleen tickets op naam
-
Man verliest één miljoen euro met bankpasfraude: ‘hij stuurde z'n pasje op’
Een man uit het noorden van Nederland is begin september slachtoffer geworden van de grootste ‘phishingzaak’ in Europa: cybercriminelen plukten in één nacht tijd maar liefst één miljoen euro van zijn bankrekening. De man had zijn bankpas opgestuurd om in te wisselen voor een nieuwe. Het slachtoffer moet nog maar afwachten of hij het geroofde geld terugkrijgt. ‘Dit is een heel opmerkelijke zaak'. -
Dit zijn deze week de eerlijkste en beste tech-koopjes
Dit zijn deze week de door ons geselecteerde eerlijkste en beste deals. Met onder andere een Google Chromecast V3 met twaalf procent korting en de Sony WH-900N-koptelefoon met actieve ruisonderdrukking voor zo’n twintig procent minder.
-
Storing reisinformatie NS opgelost
De storing in de software van de reisinformatie van de NS is opgelost. ,,Verwerken van actuele wijzigingen gaat steeds beter. Houd nog wel rekening met incidenteel onjuiste informatie”, aldus het vervoersbedrijf. -
Review Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder
Als er een laptop is die de gemoederen kan laten oplopen, dan is het wel de MacBook Pro van Apple. In 2016 was er reden genoeg voor discussie, want Apple had het ontwerp van zijn duurste laptop behoorlijk aangepast. Niet iedereen was even blij met die wijzigingen en vooral het nieuwe toetsenbord kwam Apple op behoorlijk veel kritiek te staan, niet in de laatste plaats omdat het toetsmechanisme gevoelig was voor stof en vuil, waardoor toetsen konden blijven hangen. -
Google-oprichters Brin en Page doen stap terug bij moederbedrijf Alphabet
Sergey Brin en Larry Page, de oprichters van Google, doen een stap terug bij moederbedrijf Alphabet. Ze blijven wel aan als grootaandeelhouder en bestuurdslid. Sundar Pichai, de directeur van Google, wordt ook directeur bij Alphabet. Dat melden Page en Brin in een gezamenlijke verklaring.