Volledig scherm
Foto ter illustratie © anp

Moordenaar wil naam van internet

Nabestaanden van moordslachtoffers gaan de strijd aan met daders die proberen hun criminele verleden op internet te verhullen. Lino E., moordenaar van Simone van Kleeff, eist vandaag in een kort geding dat de nabestaanden een internetartikel met zijn naam verwijderen.

Quote

Het is voor nabestaan­den pijnlijk. We houden het recht op herinne­ring levend.

Jan van Kleeff, FNG-voorzitter

De Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers (FNG) ziet steeds vaker dat daders met succes websites sommeren persoonlijke informatie over hun misdaad te verwijderen.

E., die in 2005 zijn vriendin Simone (31) in haar slaap doodstak, mag voorwaardelijk de tbs-kliniek verlaten. Hij wil niet dat informatie over zijn verleden op internet sollicitaties in de weg staat.

De federatie weigert zijn verzoek te honoreren. ,,Het is een principe-kwestie,'' zegt Jan van Kleeff, FNG-voorzitter en Simones vader. ,,Daders van misdrijven vragen Google links naar gegevens over hun verleden te verwijderen. Dat is voor nabestaanden pijnlijk. We houden het recht op herinnering levend.''

In april 2014 oordeelde het Europese Hof dat persoonlijke informatie die door derden op internet is geplaatst, op verzoek verwijderd moeten worden. Daders van ernstige misdrijven doen daar vaak met succes een beroep op. Zo honoreerde Google een verzoek van E. om een artikel op Rechtennieuws.nl met zijn naam, te verwijderen.

De FNG heeft de tekst van zijn verzoek integraal op de eigen site geplaatst in een bericht over deze zorgwekkende trend, 'om een discussie op gang te brengen'.

Schone lei
De FNG, waarin drie lotgenotenorganisaties zijn verenigd, weigert het artikel te verwijderen. E. sleept vanmiddag de bestuurders van de federatie en de drie organisaties voor de rechter. Hij voelt zich in zijn 'goede naam en eer aangetast', wil met een schone lei beginnen.

,,Schandalig en hypocriet,'' zegt Van Kleeff. ,,Hij heeft zelf tot 2013 nog rechtszaken tegen ons gevoerd over de omgangsregeling met zijn kinderen. Het is dus nog heel vers.''

Jack Keijzer, gedaagd als voorzitter van de stichting Aandacht Doet Spreken, wijst erop dat slachtoffers en daders een gelijke behandeling verdienen.

Poll

Ben je wel eens overgestapt van Android naar iOS of andersom?

Ben je wel eens overgestapt van Android naar iOS of andersom?

  • Ja, van Android naar iOS (17%)
  • Ja, van iOS naar Android (12%)
  • Ja, meerdere keren (7%)
  • Nee, ik houd het bij Android (44%)
  • Nee, ik houd het bij iOS (20%)
7790 stemmen