Volledig scherm
© REUTERS

Nederland eindelijk bij eerste iPhone 7-landen

De iPhone 7 is al op 16 september, volgende week vrijdag, verkrijgbaar. Voor het eerst zit Nederland bij de groep landen waar Apple zijn nieuwe vlaggenschip als eerste op de markt brengt.

Quote

Waarom we de koptele­foon-in­gang geschrapt hebben? Moed. Een analoge-aanslui­ting is in deze tijd gewoon niet logisch meer

Phil Schiller, marketing director Apple
Volledig scherm
Het ontbreken van de koptelefoon-ingang biedt gelegenheid om vol in te zetten op draadloze headphones. Zoals deze fraaie, maar met 179 euro peperdure, blue tooth earpods. Het opberghoesje is tevens oplader. © AP

De nieuwe iPhone 7 en zijn grotere broer 7Plus komen volgende week in 32 landen op de markt. Ons land hoort daar dus bij, net als België en Luxemburg, bleek gisteravond tijdens Apple's presentatie in San Francisco. Tot nu toe startte Apple de verkoop altijd in de VS plus een selecte groep landen waaronder Engeland, Duitsland en China.

Het basismodel gaat 769 euro kosten. Apple's pr-afdeling maakte nog een flinke blunder, want in het eerste persbericht stond een bedrag van 659 euro vermeld. In een volgend bericht werd dat gauw gecorrigeerd. Het was niet de enige misser, want voorafgaand aan Apple's event bracht het concern enkele tweets naar buiten met de meest kenmerkende features van de nieuwe iPhones. Die werden vrijwel meteen weer offline gehaald.

De fout was slordig, maar maakte weinig uit. Zoals al verwacht bevatte Apple's evenement geen verrassingen. Alle details over de iPhone 7 en de tweede versie van Apple's nieuwe horloge waren de voorgaande weken en maanden al uitgelekt.

Koptelefoon
Zo schrapt Apple inderdaad de koptelefoon aansluiting in de nieuwe iPhone. ,,Een analoge aansluiting is in deze tijd gewoon niet logisch meer," motiveerde Apple dat opmerkelijke besluit. Het geluid via de oplaad-opening is volgens het concern veel beter. ,,Waarom we dit doen? Uit moed", zegt marketing-baas Phil Schiller. Door het weglaten is er onder anderen plaats voor een tweede speaker waardoor de iPhone 7 stereogeluid krijgt. Ook is er plaats voor een grotere accu die liefst 2 uur langer mee gaat.

Maar uiteraard spelen er meer overwegingen. Zo kan Apple door het verwijderen van de koptelefoon-ingang zwaar inzetten op draadloze blue tooth oortjes. Zo presenteerde het fraai vormgegeven maar met 179 euro peperdure earpods. Ook toonde het twee nieuwe modellen van Beats, de koptelefoonbouwer en muziekdienst die het enkele jaren geleden voor drie miljard dollar overnam.

Volledig scherm
Apple lanceerde vanavond met Nike een speciale Nike+ hardloop-versie van zijn Watch © REUTERS
Volledig scherm
Super Mario krijgt een spel op de iPhone © AFP

Waterproof
Apple's nieuwe vlaggenschip krijgt verder een totaal vernieuwde camera die ook bij weinig licht uitstekende foto's maakt. De iPhone 7 is daarnaast water- en schokbestendig. Het basismodel komt bovendien voortaan met 32 GB opslag aan boord ipv een zeer magere 16GB. 

In totaal is de iPhone op tien punten vernieuwd. Van het succes hangt veel af, want wereldwijd zijn de smartphone verkopen dit jaar ingezakt. Bovendien presteert aartsrivaal Samsung met zijn Galaxy S7 wél beter dan de markt. 

Zelf verkocht Apple afgelopen kwartaal 'maar' 40 miljoen iPhones, het laagste aantal in twee jaar. ,,Dit is de beste iPhone die we ooit hebben gemaakt," zei Apple-baas Tim Cook met de bekende zelfverzekerdheid. Samen met de iPhone 7 komt ook iOS 10, de nieuwe versie van Apple's besturingssysteem beschikbaar.

Apple Watch
Andere highlight van de avond is de opvolger van Apple's slimme horloge. De Apple Watch 2 krijgt gps, een snellere processor en is tot 50 meter waterdicht. De iPhonemaker verlaagt de eerste versie van de Watch bovendien flink in prijs om de tegenvallende verkopen aan te jagen. Samen met Nike werd ook een hardloopversie getoond.

Apple presenteerde bovendien een Super Mario game voor de iPhone, terwijl de hit Pokémon Go nu ook op de smartwatch beschikbaar komt.

Poll

Op welk platform speel jij games?

  • Xbox One (7%)
  • PS4 (Pro) (23%)
  • PC (16%)
  • Nintendo Switch (4%)
  • Smartphone (8%)
  • Laptop (5%)
  • Ik speel nooit games (36%)
14516 stemmen