Volledig scherm
Een van de foto's die circuleert op VK.com, de Russische variant van Facebook. De jongen met ontbloot boven lichaam werd online naar een afspraakje gelokt en werd daarna door de mannen op de foto 'aangepakt'. © VK.com

'Neonazi's 'daten' homo's om ze te mishandelen'

VideoEen groep neonazi's in Rusland is naar verluidt campagnes begonnen om homo-, bi- en transseksuelen in de val te lokken met nepdates om ze vervolgens te mishandelen. Video's en foto's van de wreedheden worden gepost op YouTube en verspreid via VK.com, de Russische variant van Facebook.

Volledig scherm
© VK.com
Volledig scherm
© VK.com

De campagnes, genaamd Occupy Pedophilyaj en Occupy Gerontilyaj, zijn vermoedelijk door de Russische ultranationalistische Maxim Martsinkevich in het leven geroepen.

Mishandelingen
Volgens Spectrum Human Rights Alliance (SHRA), een LGBT-actiegroep die opkomt voor hun rechten in Oost-Europa, doen de neonazi's het voorkomen alsof ze pedofielen opsporen en identificeren. In werkelijkheid regelen ze afspraakjes met jongens die ze vervolgens pesten en mishandelen terwijl ze alles op video, zie onderaan de tekst, vastleggen.

Op de SHRA website staat dat de volgers van Martsinkevich zichzelf zien als 'misdaadbestrijders'. Ze voeren hun acties uit op klaarlichte dag en op openbare plekken. Op een van de video's is te zien dat voorbijgangers niet ingrijpen. Het slachtoffer (15) in een van de filmpjes waar SHRA naar verwijst, wordt gedwongen om te zeggen wie hij is, waar hij naar school gaat en wie zijn vrienden zijn.  

Met urine overgoten
De angst en het verdriet zijn duidelijk te lezen in de ogen van de jongen in de video hieronder. Hij dacht dat hij een afspraak had met 'oom Dima'. De ondervraging duurt ruim 20 minuten. Naar het einde toe wordt de dreiging voor de jongen ernstiger. Een van de leden van de groep zou eerder buiten beeld in een bierflesje hebben geplast en probeert dat over de jongen heen te gieten. Ook is te zien hoe er getrapt wordt naar het slachtoffer, vlak voordat de video stopt.

Volgens SHRA worden dergelijke video's via het internet verspreid. Door het pesten en mishandelen zouden verschillende slachtoffers al zelfmoord hebben gepleegd en en anderen zwaar getraumatiseerd zijn.

 
"We houden niet van homoseksuelen. Als ik het voor het zeggen had, zou ik ze vermoorden, maar de overheid staat dat niet toe."
Leider van Occupy Pedofilyaj
Volledig scherm
President Vladimir Poetin. © ap

Homo's vermoorden
Eerder deze maand sprak de Russische online krant Lenta met leden van Occupy Pedofilyaj. De Huffington Post liet het gesprek vertalen. 'We houden niet van homoseksuelen,' liet de groepsleider weten. 'Als ik het voor het zeggen had, zou ik ze vermoorden, maar de overheid staat dat niet toe.'

'Ik denk dat alle homoseksuelen pedofielen zijn,' klonk het verder. 'Als je eenmaal aan de andere kant staat, dan zal je dat nog eens doen. Vandaag vindt hij jongens leuk en daarna zijn het ineens kinderen. Ze zijn niet geschikt om in onze samenleving te leven.'

Extreem conservatief beleid in Rusland
In Rusland voert president Vladimir Poetin een extreem conservatief beleid als het gaat om homorechten. Onlangs werden er nog Nederlanders gearresteerd in Moermansk omdat zij bezig zijn met een documentaire over seksuele minderheden in Rusland.

In juni is een federale wet aangenomen die de verspreiding van homoseksuele propaganda onder minderjarigen verbiedt. Het idee achter de wet is dat minderjarigen nog niet in staat zijn om op een kritische manier naar de wereld te kijken. Daarom moet voorkomen worden dat ze in aanraking komen met 'zedeloze' informatie.

De wet tegen de homopropaganda voorziet in boetes voor individuen, organisaties en bedrijven die zich schuldig maken aan het propageren van homoseksualiteit onder minderjarigen.

Video
Hieronder de video van een van de acties uitgevoerd door de groep. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren.