Volledig scherm
© AP

Nieuwe meldknop Twitter moet desinformatie tijdens EU-verkiezingen tegengaan

In de strijd tegen nepnieuws en misleiding tijdens verkiezingen komt Twitter met een extra optie om tweets te rapporteren. In aanloop naar de Europese Parlementsverkiezingen voegt het socialmediabedrijf een nieuwe meld-optie toe aan tweets. 

Dit meldt Twitter in een blogpost. Gebruikers kunnen de knop gebruiken als ze denken dat een tweet kiezers probeert te misleiden. Dit kan gaan om desinformatie over de locaties of openingstijden van een stembureau of foutieve vereisten om te kunnen stemmen.

Op 29 april beschikbaar

Rechtsboven aan een tweet zit een dropdownmenu. Het was al mogelijk om hier ‘report tweet’ aan te klikken, maar vervolgens kun je straks ook kiezen voor de optie ‘It’s misleading about voting’. De optie wordt op 29 april uitgerold voor twittergebruikers binnen de EU, ruim drie weken voor de Europese Parlementsverkiezingen op 23 mei. De nieuwe optie om tweets te rapporteren blijft nog een week na de verkiezingen bestaan.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Volledig scherm
© Twitter

Er zijn ook plannen om de optie aan Twitter toe te voegen tijdens andere verkiezingen wereldwijd. Welke verkiezingen er precies worden bedoeld, is niet bekend.

Anti-nepnieuws

Ook vanuit politiek Den Haag is er aandacht voor nepnieuws en desinformatie. Zo kondigde minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken vorig jaar al een campagne tegen nepnieuws tijdens de verkiezingen aan.

De EU zette een anti-nepnieuwsbureau op, EUvsDisinfo. Het bureau heeft als taak de invloed van Russische propaganda in de Europese pers tegen te gaan en publiceerde op zijn website een lijst met voorbeelden daarvan. Ten onrechte werden toen berichten van NPO Radio 1, De Gelderlander, GeenStijl en The Post Online aangemerkt als nepnieuws. Daarop wilde minister Ollongren van het bureau af.

De maatregel van Twitter komt nadat grote internetbedrijven, waaronder Twitter zelf, Facebook en Google, afspraken maakten om desinformatie op internet actiever te bestrijden en om politieke advertenties transparanter te maken op de verschillende platformen. Ook werd er specifiek afgesproken om gebruikers meer macht te geven om desinformatie te melden.

Amerikaanse verkiezingen

Nepnieuws en desinformatie kwamen tijdens en na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 onder de aandacht. Uit onderzoeken kwam naar voren dat er vanuit Rusland via social media nepnieuws is verspreid om de verkiezingen te beïnvloeden. Twitter verwijderde vervolgens 2752 verdachte accounts die gelinkt waren aan Rusland.

Kranten worden steeds minder gelezen. Je kunt het nieuws net zo goed op internet opzoeken en dan ook nog direct van de bron die staat te twitteren op de plek waar het allemaal gebeurt! In deze video geeft drs. Margo Smit antwoord op de vraag: Waarom zijn er nog journalisten nodig nu we Twitter hebben?

Poll

Ben je wel eens overgestapt van Android naar iOS of andersom?

Ben je wel eens overgestapt van Android naar iOS of andersom?

  • Ja, van Android naar iOS (16%)
  • Ja, van iOS naar Android (12%)
  • Ja, meerdere keren (7%)
  • Nee, ik houd het bij Android (45%)
  • Nee, ik houd het bij iOS (20%)
7404 stemmen