Nieuwe OnePlus 8 (Pro): zijn deze smartphones hun stevige prijskaartje waard?
ReviewDe toestellen van OnePlus kruipen al jaren richting de top van de smartphonemarkt, zowel wat mogelijkheden als wat prijs betreft. Het merk is winnaar van diverse Tweakers-awards, maar heeft in het afgelopen jaar afstand moeten doen van de nummer 1-positie. Dat komt niet doordat de smartphones minder goed zijn geworden, maar door die stijgende prijs. Zijn de nieuwe OnePlus toestellen het waard? De experts van Tweakers namen de toestellen onder de loep.
Delen per e-mail
Dit is een ingekorte versie van een uitgebreide review op Tweakers.
De OnePlus 8 en 8 Pro kosten respectievelijk 100 en 190 euro meer dan hun voorgangers. Hoewel meer fabrikanten serieuze prijsverhogingen hebben doorgevoerd, is dat geen kattenpis. Er zijn natuurlijk wel verbeteringen.
OnePlus 8
De OnePlus 8 biedt een breed scala aan verbeteringen. Zo heeft het verbeterde accuduur, een afgerond scherm en een hogere maximale helderheid. Ook onder de motorkap is de OnePlus 8 flink vooruit gegaan ten opzichte van zijn voorganger.
De 8 en 8 pro beschikken allebei over een Snapdragon 865 van Qualcomm. De chip is zoals verwacht weer een stuk sneller en efficiënter, zo’n 25 procent. In combinatie met het systeem, OxygenOS 10, leidt dat tot een soepele gebruikerservaring. De software is snel en komt zonder irritante extra apps. De OnePlus 8 is bovendien te gebruiken met 5G. Ook de camerakwaliteit is een stap vooruit gegaan, maar de 8 mist wel de telelens van zijn voorganger. Niet getreurd, want we vinden de ultra groothoeklens in de praktijk vaak beter van pas komen.
De OnePlus 8 is flink vooruitgegaan, maar dat is ook terug te zien in de prijs. Het toestel is zeker nog een goede koop, maar OnePlus is niet meer de prijsvechter van weleer.
OnePlus 8 Pro
De 8 Pro heeft grotere verbeteringen doorgemaakt ten opzichte van zijn voorganger. Het scherm heeft nu een resolutie van 3168x1440, met een hogere verversingssnelheid. Daarmee troeft OnePlus zijn directe concurrenten van Samsung en Huawei af.
De camera achterop is een behoorlijke stap vooruit. Met de nieuwe en grotere primaire sensor legt de 8 Pro veel detail vast en ook de ultragroothoekcamera heeft een goede sensor, waardoor hij het met minder licht afkan. Het is een camerasysteem waarmee we in veel situaties uit de voeten kunnen. De 8 Pro is echter nog niet zo consistent als een S20(+)-toestel of zo veelzijdig en goed als een Huawei P40 Pro.
Ook de accuduur is flink verbeterd, ondanks de hogere verversingssnelheid, wat meer batterij kost. Je bent flexibel hierin, want je kunt de resolutie en verversingssnelheid bijvoorbeeld verlagen om meer uit je accu te halen, mocht dat eens nodig zijn. Razendsnel draadloos laden is verder een belangrijke upgrade. Met de speciale 30W-lader kun je hem in een half uur halfvol laden en dat is indrukwekkend.
Toch hebben we hier en daar gemengde gevoelens bij de 8 Pro. De 8 Pro vertoont atypische haperingen en er doen verhalen de ronde over schermen die diverse gebreken vertonen. Bij ons toestel is dat in ieder geval niet zo. Controleer dat dus goed als je een OnePlus 8 Pro koopt, zodra je hem binnen hebt. Het heeft er de schijn van dat de software nog een paar updates kan gebruiken voordat de toestellen vlekkeloos werken en dat lijkt ons niet de bedoeling op dit prijspunt. Tenminste, als we ervan uitgaan dat deze problemen werkelijk aangepakt kunnen en zullen worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Waarom vormen de koplampen van een auto vaak een gezicht?’
,,Waarom vormen de koplampen van een auto vaak een gezicht?”, vraagt lezer Jaïr Waal in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. -
PREMIUMVideo
Update voor thuispiloten in Flight Simulator: heel Amsterdam in 3D
Het pc-spel Microsoft Flight Simulator heeft een grote update gekregen waardoor Nederland minder plat en nog realistischer oogt. -
Waarom telefoons inmiddels meer dan 1800 euro kosten
Vroeger was niet alles beter, maar een telefoon kostte tien jaar geleden in elk geval geen maandloon. Toch bestaan er steeds meer smartphones waar je meer dan 1500 euro voor betaalt. Hoe komt dat? En is het nog de moeite waard om die meerprijs te betalen? -
Zo werkt de Avond4daagse-app voor kinderen
Omdat het tijdens de lockdown niet mogelijk is de Avond4daagse traditiegetrouw te organiseren, is gekozen voor een alternatief: iedere gegadigde kan vanaf een thuisadres meelopen via een speciale app. Zo werkt dat. -
Dit zijn deze week de eerlijkste en beste tech-koopjes
Dit zijn deze week de door ons geselecteerde eerlijkste en beste deals. Meer lezen over waarom we nou deze aanbiedingen uitlichten? Lees dan verder onderaan het artikel.
-
Gelekte afbeelding toont nieuwe Sonos Playbar en andere producten
Een afbeelding van de mogelijk aankomende nieuwe Sonos Playbar is uitgelekt. Het product ligt mogelijk in juni al in de schappen, samen met een nieuwe Sonos Sub en Play:5. Die berichten komen van 9to5Mac en techjournalist Dave Zatz. -
PREMIUM
Stoppen met antidepressiva? ‘Iedereen kan afbouwen, als je je maar goed voorbereidt’
Met antidepressiva beginnen is één ding, ermee stoppen is óók een grote stap. Marianne ter Mors (38), een van de 1,2 miljoen Nederlanders die deze pillen slikken, schreef er een boek over. ,,Pas na vijf maanden voelde ik me weer de oude.’’ -
PREMIUM
Martijn laat mensen die hun smaak verloren weer proeven: ‘Ik vind het soms zelf echt niet te eten’
Martijn van Gemst (40) laat mensen die hun smaak hebben verloren weer proeven. Net nadat hij een speciale opleiding hiervoor afrondde, verloor hij zélf zijn smaak door corona. Even was hij in ‘complete paniek’, tot hij besloot zichzelf te onderzoeken. Met succes. ,,Als je het allerliefst friet met mayonaise eet, maar je proeft het niet meer, dan zorg ik ervoor dat je het wél weer ervaart.”