Volledig scherm
PREMIUM
Ouders zien door de bomen het bos niet meer door de verschillende interpretaties van de AVG. © EPA

Nieuwe privacyregels voor social media: ouders snappen er weinig meer van

De nieuwe privacywetgeving AVG, die op 25 mei ingaat, heeft ook gevolgen voor sociale media. Ieder netwerk heeft echter zijn eigen manier om ermee om te gaan. Met name ouders van kinderen onder de 16 zien daardoor door de bomen het bos niet meer.

De 11-jarige zoon van de Limburgse Roy van Weert kreeg vorige week tot zijn verbazing ineens een melding van Instagram. Van Weert: ,,Toen Clint Instagram wilde gaan gebruiken, heeft-ie zich ouder voorgedaan. Bij de nieuwe activatie van afgelopen week heb ik onder andere opnieuw zijn leeftijd moeten bevestigen. Uiteindelijk is zijn account nu geblokkeerd. Je kunt alleen een de-blokkering doen indien je een geldig legitimatiemiddel met foto en geboortedatum uploadt." 

Het is allemaal het gevolg van nieuwe wetgeving die vanaf 25 mei van kracht wordt. Bedrijven zoals Instagram zijn vanaf die datum namelijk verplicht om, indien gevraagd, te tonen dat zij toestemming hebben van ouders wanneer gebruikers jonger zijn dan 16 jaar. Tot die leeftijd mag Instagram ook geen data verzamelen van gebruikers zonder expliciete toestemming. Sowieso geldt sinds een jaar of tien al een minimumleeftijd van 13 jaar voor sociale media, maar tot nu toe werd daar amper op gehandhaafd. Tot nu dus.

Poll

Disney+ abonnee geworden?

Disney+ abonnee geworden?

  • Ja, hoe meer streaming hoe beter! (12%)
  • Ja, tijdelijk in elk geval (14%)
  • Nee, ik hou het bij Netflix (44%)
  • Nee, ik doe niet aan streaming (31%)
1403 stemmen