Volledig scherm
Tweakers © Tweakers

Nieuwste Macbook Air geeft meer redenen om een Macbook Pro te kopen

RecensieAls er één product is dat al jarenlang smeekte om een upgrade, dan was het wel de MacBook Air. Sinds 2015 is de laptop niet wezenlijk veranderd. De prijs bleef ook hetzelfde. Kocht je onlangs het 2017-model, dan kreeg je een scherm met een lage resolutie en een processor uit 2015. Tijd dus voor wat nieuws en dat is er dan ook gekomen met het 2018-model van de MacBook Air. Dit is wat de journalisten van Tweakers.net ervan vinden.

Volledig scherm
Tweakers © Tweakers

De Macbook Air was een bijzonder populair product toen deze voor het eerst uitkwam. Het is een goedkopere, lichtere laptop, ideaal voor bijvoorbeeld studenten. Maar na verloop van tijd ging er steeds minder aandacht richting de Air. Tot nu.

In het kort:

+ Stevige, goed afgewerkte behuizing
+ Goed gekalibreerd scherm
+ Goede accuduur
+ Prettige touchpad

- Bijna zo duur als MacBook Pro
- Toetsenbord heeft weinig travel
- Geen kaartlezer aanwezig
- Prijzige upgrades

CIJFER: 7,0

Apple heeft de MacBook Air eindelijk geüpgraded en dat heeft geleid tot een laptop die in de stijl van de nieuwste MacBooks en iPads meegaat, en bovendien dunner en iets lichter is geworden. De processor heeft ook een update gehad, maar de belangrijkste verbetering is toch wel het scherm. In plaats van een tn-scherm met een lage resolutie heeft de Air een Retina-scherm, dat een veel mooier beeld geeft dan zijn voorganger.

Het nieuwe model gaat mee in de styling van andere Apple-producten en daarmee verdwijnt bijvoorbeeld het laatste product met een oplichtend Apple-logo in de achterkant van het scherm en ook verdwijnt de lichtgrijze kleur ten gunste van Space Gray, zilver en goud. De laptop is ook dunner geworden en het gewicht is iets afgenomen. Het 2015-model, de laatste MacBook Air die we hebben gerecenseerd, woog 1348 gram. De nieuwe weegt 1239 gram. Dat is lekker licht, maar het is nog altijd meer dan 300 gram zwaarder dan de 12"-MacBook.

Zoals we van Apple gewend zijn, is de behuizing van de nieuwe MacBook van metaal gemaakt en voorzien van een minimalistisch design. Het scherm draait soepel open en klapt mooi gedempt dicht, en er zijn geen punten op de behuizing die onder druk gemakkelijk meegeven. Apple weet hoe het stevige laptops moet bouwen en netjes moet afwerken. De nieuwe Air is daar een goed voorbeeld van.

Quote

Je vraagt je af of de Macbook Air wel bestaans­recht heeft

Terughoudend met scherm

Toch heeft Apple zich ingehouden met het scherm, want het heeft niet het contrast en de hoge helderheid die de schermen van de MacBook Pro hebben. En hoewel de processor drie generaties nieuwer is, is de snelheidstoename gering, want er is gekozen voor een zuinige 7-wattsprocessor, die duidelijk langzamer is dan de 15-wattsprocessor in de goedkoopste MacBook Pro.

De prijs is ook omhooggegaan en in plaats van een euro of 1000 kost de nieuwe Air 1350 euro als je hem bij Apple bestelt. Daar kost de goedkoopste MacBook Pro 1500 euro. De Air was altijd de significant goedkopere instap-MacBook, maar dat is hij met deze prijsverhoging niet meer. Je kunt je zelfs afvragen of de Air wel bestaansrecht heeft, want door het relatief kleine prijsverschil wordt de verleiding om door te sparen voor een MacBook Pro met een snellere processor, beter scherm en vergelijkbare accuduur wel erg groot.

Maakt dat de Air een slechte laptop? Op zich niet, want hij zit stevig in elkaar, heeft een fijne touchpad en een prima accuduur, en weegt niet veel. De prijs is gezien de hardware die je ervoor krijgt, hoog en die hoge prijs geldt al helemaal voor de upgrades. Anderzijds is een Mac de enige manier om macOS te draaien. Wil je dat graag en accepteer je de hoge prijs, dan is het 2018-model op zich niet slecht, maar wel een heel goede reden om door te sparen voor een MacBook Pro.

Zelf een Macbook Air in huis halen? Check hieronder de goedkoopste winkels. Lees de volledige, uitgebreide recensie op Tweakers.net

Poll

Op welk platform speel jij games?

  • Xbox One (7%)
  • PS4 (Pro) (23%)
  • PC (16%)
  • Nintendo Switch (4%)
  • Smartphone (8%)
  • Laptop (5%)
  • Ik speel nooit games (36%)
14516 stemmen