HyperAdapt BB
Volledig scherm
HyperAdapt BB © Nike

Nike kondigt ‘smartschoen’ aan met zelfstrikkende technologie

De toekomst is hier. Dat zegt schoenfabrikant Nike over haar nieuwe Adapt-sneakers. De schoenen kunnen zelfstandig ‘veters’ strikken, net als de schoenen uit de film Back to the Future. Echte veters zitten er niet in, wel een elektrisch systeem dat de schoen strakker trekt.

Via een livestream en keynote op de website Twitch en een cryptisch bericht op Twitter werden de Adapt BB-schoenen aangekondigd. De schoenen passen zich automatisch aan de vorm van je voet. Maar dat is niet het enige: de schoen herkent ook je temperatuur en de intensiteit van de sport die je beoefent. Zo kan de schoen de dichtheid van de sneakers aanpassen tijdens het sporten, want voeten zwellen nu eenmaal op bij een flinke workout.

In een video testen verschillende beroemde basketbalspelers de nieuwe schoenen. De topsporters zijn duidelijk onder de indruk. In de schoenen zit een motortje dat je veters strikt. Die stuur je aan met een app. Zo kun je ook per schoen bepalen hoe strak de schoenen moeten zitten. De schoenfabrikant heeft de schoen speciaal gemaakt voor basketballers, maar benadrukt dat iedereen de gloednieuwe technologie kan gebruiken. 

Opladen

De drager van de schoen kan ook de kleur van de lichten in de schoen aanpassen. Daarnaast belooft Nike dat meer producten de Adapt-tech gaan gebruiken, zodat de producten ook onderling kunnen werken. De schoenen moeten wel worden opgeladen. Dat gebeurt met een draadloze oplader. Of die is inbegrepen is onduidelijk.

Nike denkt zelf dat de nieuwe techniek de wereld van sneakers gaat veranderen en dat we nooit meer teruggaan. Of dat echt zo is, gaan we in de toekomst zien. Zelfstrikkende schoenen waren er al, de Nike Mag, maar die kostte  zo’n 60.000 dollar. In 2016 bracht Nike in twee winkels in New York ook de HyperAdapt-schoenen uit. Deze zelfstrikkende schoenen kostten 720 dollar. Flink minder dan de eerste versie, maar alsnog redelijk onbetaalbaar.

De Adapt BB ligt op 12 februari in de Amerikaanse winkels voor 350 dollar. Hoeveel de schoenen in Nederland kosten, is nog niet bekend.

Volledig scherm
© REUTERS

Hoe werkt dat?

De Nike Mags hadden een bijzonder hightech-systeem voor het veters strikken. Als je voet in de schoen zit, meet de zool hoe zwaar je bent en of je meer naar voren of naar achteren leunt. Het binnenwerk doet denken aan een vishengel: de veter loopt rond een spoel en over talloze kleine katrolletjes die de schoen meer of minder strak vastmaken.

  1. Ongelooflijk toeval: vermiste man na 2 jaar herenigd met gezin dankzij TikTok

    Ongeloof­lijk toeval: vermiste man na 2 jaar herenigd met gezin dankzij TikTok

    Een man uit India is door een ongelooflijk toeval weer met zijn gezin herenigd na een vermissing van ruim twee jaar. De vader van vijf kinderen raakte door een trieste samenloop van omstandigheden de weg naar huis kwijt en kwam bijna 2000 kilometer verderop terecht. Geheel per toeval werd de man herkend op een filmpje uitgezonden op video-app Tiktok. ,,We barsten allebei in tranen uit toen we elkaar voor het eerst zagen.”