Nog een 8K-televisie onder de loep: ultiem kijken voor ultieme prijs
Nog geen twee maanden geleden bekeken we een van de eerste 8K-televisies op de markt. We waren enthousiast, maar hadden serieuze twijfels over 8K. Er is tenslotte bijna geen content in die resolutie. Inmiddels is het alweer tijd voor de verbeterde versie van die televisie. De vraag of 8K een plek heeft in de huiskamer blijft echter onbeantwoord. Vooral bij een tv met een prijskaartje van, houd je vast, 7000 euro. Hoe dan ook, Hardware.Info bekeek de Samsung QR950R. Dit is de conclusie.
Samsung zet vol in op 8K. De Q900R die wij onlangs reviewden bleek een prima televisie met een extreem hoge helderheid, goed contrast en een indrukwekkende beeldscherpte door het 8K-paneel met ruim 33 miljoen pixels.
Die Q900R heeft echter een kort leven gehad. In februari kondigde Samsung al een opvolger aan, die nu ook daadwerkelijk te koop is. De nieuwe Q950R lijkt uiterlijk als twee druppels water op zijn voorganger en is ook intern voor het overgrote deel identiek aan de Q900R. De nieuwe tv beschikt over hetzelfde 8K lcd-paneel, maakt gebruik van dezelfde technieken en ook de externe ‘aansluitingsdoos’ met daarin de voeding en alle aansluitingen lijkt identiek.
Verschil moet er zijn
Wat is dan het verschil? Onder andere de aansluitingen in die doos zijn veranderd. Zo wordt er nu gebruik gemaakt van hdmi 2.1, waar zijn voorganger nog hdmi 2.0 gebruikte. Wat dat oplevert? Bijvoorbeeld dat deze nieuwste standaard een veel grotere bandbreedte biedt en daardoor in 8K-resolutie niet beperkt is tot een verversingssnelheid van 30 beeldjes per seconde, maar ook signalen met 60 beeldjes per seconde kan doorgeven. In 4K-resolutie is zelfs een signaal met 120 beeldjes per seconde mogelijk. Dat zorgt voor een bijzonder vloeiende weergave, wat vooral van pas komt bij bijvoorbeeld games of sportwedstrijden.
Een ander verschil met de Q900R zit hem in het lcd-paneel, of beter gezegd vóór het lcd-paneel. De Q950R is namelijk voorzien van een nieuw filter, dat het licht dat door de pixels wordt uitgezonden onder een bredere kijkhoek zichtbaar maakt. Het grootste nadeel van de technologie die Samsung voor haar televisies gebruikt, is dat de kijkhoek van dit type scherm beperkt is; Samsung probeert dit probleem al enkele jaren vrij succesvol te ondervangen door de pixels van haar televisies op een slimme manier aan te sturen, maar nu wordt daar dus een fysieke filterlaag aan toegevoegd.
Goedkoop is duurkoop
Maar: deze verbeteringen zijn niet goedkoop voor de potentiële koper. De 75 inch-versie van de Q900R kostte bij introductie 7000 euro, maar inmiddels is dat model in prijs gezakt naar gemiddeld 4800 euro. De nieuwe 75 inch Q950R die wij nu bespreken is nét nieuw en kost op dit moment gemiddeld 6999 euro.
De introductieprijs is daarmee exact gelijk aan die van zijn voorganger, al is die laatste inmiddels dus voor 2200 euro minder te koop. De nieuwe Q950R is beschikbaar in 65, 75, 82 en 98 inch-beeldformaten, later dit jaar zou er ook nog een kleinere 55 inch-variant moeten komen.
Maar we hebben het nog niet gehad over het belangrijkste onderdeel van de televisie: 8K. Onze mening daarover is niet veranderd ten opzichte van wat we schreven in de review van de Q900R. Nog afgezien van het feit dat er (vrijwel) geen 8K-materiaal beschikbaar is, vinden wij het nut hiervan zeer beperkt.
Directe vergelijking tussen dezelfde beelden in 4K en 8K liet wederom zien wat we op ongeveer twee meter afstand van ons 75 inch-grote testmodel eigenlijk nauwelijks verschil meer zien in detaillering. In potentie heeft 8K meer voordelen, maar voor nu geldt dat die door het gebrek aan content eigenlijk vooral theoretisch zijn.
Conclusie
Onder de streep maakt dit alles de Q950R een uitstekende televisie voor algemeen dagelijks gebruik. Cinemaliefhebbers die in verduisterde ruimtes kijken, blijven beter af met een oled-televisie, maar als er juist wél (veel) omgevingslicht is, is de beeldervaring van de Q950R onovertroffen.
Het enige echte pijnpunt is wat ons betreft de prijs. De geteste 75 inch 75Q950R-versie kost op het moment van schrijven 6999 euro. De kleinere 65Q950R met een beelddiagonaal van 65 inch is met 4999 euro een stuk gunstiger geprijsd, maar bij die beeldmaat wordt het nog lastiger om de voordelen van 8K zichtbaar te maken. Door het kleinere formaat is het lastiger om het verschil écht te zien.
De nieuwe Q950R-modellen zijn bovendien aanzienlijk prijziger dan hun voorgangers uit de Q900R-serie, die ook nog altijd te koop zijn. Die modellen worden geleverd zónder de hierboven besproken hdmi 2.1, maar Samsung heeft laten weten deze later dit jaar wél als gratis update beschikbaar te stellen. Het belangrijkste verschil tussen de 900R en Q950R wordt hierdoor feitelijk teruggebracht tot de betere kijkhoeken die de Q950R biedt dankzij het eerder genoemde filter. Ben je nu al op zoek naar een 8K-tv, dan is dat wat ons betreft dus zeker ook iets om in overweging te nemen.
Speelt geld geen rol, dan is de Q950R een van de beste televisies die je op dit moment kunt kopen, en als je optimaal van HDR wilt genieten in een helder verlichte ruimte zelfs de beste tv die er is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Diep in de buidel tasten voor 8K-tv van Sony: 70.000 dollar
Sony komt binnenkort met nieuwe 8K-televisies op de markt. Maar mocht je zo'n scherm in huis willen halen, dan gaat je dat wel wat ruggen kosten. Voor een kleine 70.000 dollar haal je er één in huis. -
TV-trends 2019: méér 8K en nog meer ‘gewone’ 4K-televisies
Samsung toonde vorige week voor het eerst haar complete televisie line-up voor dit jaar aan de Europese pers. Hardware.Info was erbij om de nieuwe modellen aan een eerste korte, maar kritische blik te onderwerpen. Het modelgamma voor 2019 bestaat uit méér 8K televisies, sterk verbeterde 4K qled modellen en een hele serie gewone uhd-televisies. Tijd voor een overzicht. -
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
PREMIUM
Gebouw handmatig inspecteren? Door deze start-up kan dit nu vanuit je luie stoel
Gebouwinspecties zijn arbeidsintensieve en tijdrovende klussen. Je moet fysiek ergens heen en vervolgens het gebouw handmatig inspecteren. In heel veel situaties kan dat een stuk eenvoudiger, namelijk vanuit je luie stoel.
-
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
-
-
Review
Gigantisch (duur) Samsung-scherm met 8K-resolutie getest: hype of toekomst?
Het lijkt wel alsof de 4K-standaard (of Ultra High Definition, kortweg UHD) voor de televisie gisteren werd aangekondigd, maar inmiddels is het alweer tijd voor de 8K-televisie. Samsung heeft een van de eerste exemplaren beschikbaar gemaakt voor de gewone consumenten, maar moeten we het apparaat wel willen? Tweakers neemt het apparaat onder de loep. -
Smartphone vol met apps? Ruil ze in voor deze app van Google
De digitale winkel van je Android-smartphone is overspoeld met apps, maar veel ervan kan je makkelijk inruilen voor de Google-app. Dat bespaart de nodige ruimte op je telefoon. Dit kun je allemaal met deze handige app.