Volledig scherm
Voormalig Amerikaans president Barack Obama. © AFP

Obama's tweet tegen racisme populairste ooit

Voormalig Amerikaans president Barack Obama heeft in een drietal berichten op Twitter gereageerd op het geweld in Charlottesville van afgelopen weekend. Een daarvan werd tot woensdagavond meer dan 3,6 miljoen keer geliket en is veruit de meest gelikete tweet ooit.

Obama verdrong daarmee popster Ariana Grande van de eerste plaats. Haar tweet na de aanslag in Manchester was tot gisteren koploper met 2,7 miljoen likes.

Obama plaatste op 13 augustus kort na de aanslag in drie tweets een citaat van de Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsactivist en latere president Nelson Mandela op Twitter. ,,Niemand wordt geboren met haat voor een persoon met een andere huidskleur, achtergrond of geloof. Een mens leert haten, en als we kunnen leren om te haten dan kunnen we ook leren om lief te hebben. Want liefde is een natuurlijker aspect voor de mens dan haar tegenpool.''

Gebrekkige communicatie

Opvolger Donald Trump ligt juist onder vuur vanwege zijn gebrekkige communicatie na de tragedie in Charlottesville, waarbij een vrouw om het leven kwam toen een automobilist was ingereden op een demonstratie. Na in eerste instantie voor zijn doen lang stil te blijven op het door hem zo geliefde communicatieplatform Twitter, veroordeelde Trump 'ten zeerste de tentoongestelde haat, intolerantie en het geweld aan meerdere zijden'. 

Politieke tegenstanders van de president, maar ook politici uit zijn eigen partij reageerden ontzet dat Trump zich niet expliciet uitsprak tegen de gewelddadige demonstranten, voornamelijk rechtsextremisten. Later veroordeelde Trump hen wel door de extreemrechtse groeperingen 'criminelen' te noemen en racisme als 'kwaadaardig' te omschrijven.

Op een persconferentie in New York kwam Trump weer deels terug op die reactie. De president toonde daar begrip voor de rechtse betogers die zaterdag in Charlottesville protesteerden tegen het weghalen van een standbeeld van generaal Robert E. Lee. Volgens hem zitten er aan beide kanten 'zeer goede mensen'. Zijn opmerkingen leverden jubelende reacties op extreemrechtse internetfora op. ,,Dank u president Trump voor uw eerlijkheid en de moed om de waarheid te zeggen'', twitterde de voormalige Ku Klux Klanleider David Duke.

Poll

Wat vind jij het belangrijkste aan een smartphone?

Wat vind jij het belangrijkste aan een smartphone?

  • De camera (12%)
  • De schermkwaliteit (10%)
  • Het gewicht (1%)
  • Het formaat (7%)
  • De snelheid (43%)
  • Veiligheid en privacy (27%)
107 stemmen