Volledig scherm
© Thinkstock

Onder de 16 geen Facebook, geen Twitter, geen Instagram

Wie jonger is dan 16 jaar, mag in heel Europa zonder toestemming van zijn ouders geen sociale media meer gebruiken. Dat heeft het Europees Parlement beslist. In 2018 wordt het wet. Nederland mag afwijken van de regels en hanteert officieus de norm van 13 jaar.

In Nederland bestaat er al privacywetgeving, die bepaalt dat jongeren onder de 16 toestemming van hun ouders nodig hebben voor het gebruik van sociale media. Die wordt momenteel niet gehandhaafd.

Algemeen wordt 13 jaar als de leeftijdsgrens beschouwd, omdat de meeste sites jongere kinderen weigeren. In een verordening over privacy- en gegevensbescherming - die in 2018 wetgeving wordt - heeft het Europees Parlement die grens nu op 16 jaar vastgelegd. Een woordvoerder stelt namens het Europees Parlement dat het parlement de regelgeving heeft 'moeten bevechten'.

Het parlement wilde volgens haar een leeftijdsgrens van 13 jaar in de verordenig hebben opgenomen, maar de Europese Raad heeft een voorkeur voor 16 jaar. Dat een en ander nu is vastgelegd in regelgeving noemt de woordvoerder namens het parlement dan ook winst. Lidstaten mogen hiervan afwijken en stellen elk hun leeftijdsgrenzen vast.

Waarom?
,,Wereldvreemd", zegt de Belgische kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen. Hij reageert op de situtatie in zijn land. ,,Waarom er opeens drie jaar bijtellen? Je kan een 15-jarige toch niet plots aan zijn moeder laten vragen of hij Facebook nog wel mag gebruiken?" Het Kinderrechtencommissariaat hoopt dan ook dat België de grens van 13 jaar bewaart - een optie die de EU-lidstaten zouden hebben.

In hoeverre er toezicht zal zijn op de nieuwe Europese regelgeving is nog maar zeer de vraag. Met een leugentje bij het opgeven van de geboortedatum omzeilt een kind heel simpel de leeftijdscontrole. Europa wil dat internetbedrijven extra inspanningen leveren om te checken of gebruikers over hun leeftijd liegen. Hoe ver een website daarin moet gaan, is onduidelijk. Enkel een controle met elektronische identiteitskaart is sluitend, maar zo'n plan is onrealistisch.