Foto ter illustratie. Niet de onderzoekers uit het verhaal.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. Niet de onderzoekers uit het verhaal. © EPA

Onderzoekers ontdekken krachtig antibioticum door kunstmatige intelligentie

Onderzoekers hebben met behulp van kunstmatige intelligentie een nieuw antibioticum ontdekt. Het antibioticum zou erg sterk zijn en werken tegen resistente vormen, aldus de onderzoekers.

De wetenschappers werken bij het gezaghebbende Amerikaanse technologie-instituut MIT, en hebben hun bevindingen gepubliceerd in het vaktijdschrift Cell. Zij beschrijven daar het opzetten van een neuraal netwerk met als doel om nieuwe antibiotica te vinden; dat is nodig omdat veel bacteriesoorten resistent raken tegen bestaande middelen.

Omdat voor het ontdekken van nieuwe medicijnen zeer grote aantallen moleculen getest moeten worden, hebben de onderzoekers een model gebouwd, waarbij op basis van molecuulstructuur voorspeld kan worden welke een antibacteriële werking hebben. Het ging om 2.500 moleculen en 1.700 soorten werkende medicijnen. Een zelflerende kunstmatige intelligentie werd hier vervolgens op losgelaten.

Met de resultaten uit dat model kon de computer vervolgens een database van 107 miljoen verschillende moleculen 'scannen’. Hierdoor kon de computer nieuwe antibiotica als het ware ‘leren’, wat in theorie vele malen sneller (en minder ingewikkeld) is dan menselijk werk.

Lastige materie, maar in essentie hebben de wetenschappers een computer getraind om verschillende puzzelstukjes op de juiste plaats te leggen. Iets wat hiervoor nog niet met succes gedaan was in de medische wereld.

Halicine

In hun rapport beschrijven de onderzoekers de vondst van het middel halicine, een molecuul die aanvankelijk is ontwikkeld als middel tegen diabetes. Het model voorspelde echter dat het ook antibacteriële werking zou moeten hebben.. Na tests op muizen bleek dit inderdaad het geval te zijn. Let wel: het middel is niet getest op mensen. Menselijke toepassingen zijn dus voorlopig nog niet te vinden.

De onderzoekers vonden ook nog andere moleculen die mogelijk een antibacteriële werking kunnen hebben. Mogelijk leiden de vondsten op termijn tot nieuwe medicijnen die gebruikt kunnen worden om resistente bacteriën tegen te gaan.