Volledig scherm
© anp

Ontslag door sociale media: 'Maar het was een geintje'

Hartstikke leuk, die sociale media. Maar het leidt vaker tot ontslag op staande voet, werd gisteren bekend. Juridische dienstverleners krijgen steeds meer zaken waarbij Twitter, LinkedIn en Facebook wordt aangedragen als reden voor ontslag. Werknemers zien vaak het kwaad niet in van wat zij op sociale media schrijven.

Ziekgemeld en lekker shoppen

Volledig scherm
© Facebook

We kennen allemaal het voorbeeld nog wel van het meisje dat bij Albert Heijn werkte en op Facebook de mist inging. Pascalle had zich ziek gemeld en vertelde op Facebook dat ze 'nu lekker de hele dag kon shoppen in Amsterdam met haar moeder'. Haar baas las mee, en schreef in een reactie op de Facebookstatus: 'Je mag zo lang als je wilt blijven in Amsterdam. Wij hoeven je namelijk niet meer terug te zien bij onze Albert Heijn'. 

Ontslag op staande voet omdat je iets op Facebook of Twitter zet dat wellicht niet zo handig is. Mag dat? Veel zaken belanden bij de kantonrechter en vaak vangen de werknemers dan bot. Rechters bekrachtigen in de meeste gevallen het verzoek tot 'ontbinding van het contract'.

En vrijheid van meningsuiting dan? Een rechter oordeelde in een ontslagzaak: 'Die vrijheid wordt begrensd door de beginselen van zorgvuldigheid die werknemer jegens werkgever in acht dient te nemen.'

'Wat een hoerenbedrijf'

Volledig scherm
© anp

Een medewerker van winkelketen Blokker plaatste op donderdag 2 februari 2012 een bericht op Facebook. Hij had zijn baas om een voorschot gevraagd en dat was afgewezen. Op Facebook schreef de werknemer: 'Blokker wat een hoerebedrijf spijt dak er ben gaan werken en die mensen ook d er werken vooral me teamleider wat een gore achter de ellebogen nijmegseple nep wout je ken aan die kkstreken van hem wel merken dat hij uit nijmegen ko en wout uis geweest de hoerestumperd ooit komt mijn dag en geloof me dan st ze te janken kkhomo,s.'

Dezelfde dag nog werd de werknemer door zijn baas aangesproken op dit Facebookbericht. Hij gaf toe dat hij dit zelf online gezet had en vond dat het vrijheid van meningsuiting was.

Blokker pikte het niet en ontsloeg de werknemer die dag nog. De kantonrechter wees het ontbindingsverzoek van het contract toe. De werknemer wilde aanspraak maken op een vergoeding maar de rechter wees dit af.

De kantonrechter verklaarde: 'Met vrijheid van meningsuiting heeft dit bericht niets te maken. Facebook is slechts in beperkte mate privédomein van werknemer. Begrip 'vrienden' bij Facebook is betrekkelijk.'

Fotoshoot op ic-afdeling

Volledig scherm
Foto uit het Amphia Ziekenhuis. Dit zijn niet de mensen uit het verhaal over de ontslagen verpleegster. © anp

Een 54-jarige verpleegkundige op de ic-afdeling van het Amphia-ziekenhuis in Breda kon vertrekken nadat ze haar dochter een fotoshoot liet maken op de hartbewakingsafdeling. De dochter van de verpleegster was Miss International Netherlands en wilde graag een fotoshoot maken met als thema gezondheidszorg.

De dochter kreeg zelfs een geel overschort van het ziekenhuis, een mutsje, handschoenen en mondkapje om aan te doen. Er werden foto's gemaakt op de patiëntenkamers, in het magazijn en bij de balie.

De moeder van het fotomodel had geen toestemming gevraagd voor de fotosessie. De foto's werden wel ingestuurd naar de Miss-organisatie en op Facebook gezet. Een teamleider zag de foto's op Facebook en trok aan de bel. De werkneemster werd op staande voet ontslagen. De rechter meende dat er geen dringende reden was voor ontslag op staande voet, maar dat er wel een vertrouwensbreuk was ontstaan.

Geintjes op YouTube

Volledig scherm
© anp

Een 39-jarige man die op Schiphol werkte verloor in 2008 zijn baan nadat hij filmpjes op YouTube had gezet die op de werkvloer waren gemaakt.

In de filmpjes werd een homoseksuele collega bespot. In één filmpje bestuurt de werknemer een heftruck en rijdt deze richting het kantoortje waar zijn homoseksuele collega zit. Hij probeert met de lepel van de heftruck de stoel van zijn collega op te tillen. Daarna stapt de werknemer uit de heftruck en maakt obscene gebaren. ,,Is voor jou toch heel normaal dit", zei hij terwijl hij wegliep.

In een ander filmpje liet hij zijn collega schrikken. Zijn werkgever kreeg de filmpjes, met titel 'ff lekker stoeien met Mattie' op YouTube onder ogen. Het was maar een geintje, zei de werknemer. Zijn baas zag dat anders. 

Nadat er eerder een ernstig ongeval was gebeurd met een heftruck bij dit bedrijf, stuurde de het bedrijf een memo naar alle werknemers. Zij mochten geen heftrucks meer besturen als collega's te dicht in de buurt stonden. Uit de filmpjes bleek dat de 39-jarige werknemer hier maling aan had.

Vanwege de veiligheidsvoorschriften én de filmpjes verloor hij zijn baan. Hij kreeg te horen dat hij wegens seksuele intimidatie van een collega en rijgedrag met een vorkheftruck in strijd met de veiligheidsvoorschriften, kon vertrekken. De rechter stelde het bedrijf in het gelijk.

Ziek op een terrasje

Een ander bekend verhaal is dat van een Zwitserse die zich had ziekgemeld bij Nationale Suisse vanwege migraine. Een collega zag dat ze wel actief was op Facebook. 

Ze kon haar bureau leegmaken toen ze 'beter' was, maar niet voordat ze een verhaal bedacht over de verzekeraar die een fictief Facebookprofiel aangemaakt had om 'bevriend' met haar te worden en haar online activiteiten in kaart te brengen. 

Wie zich ziek meldt, kan dus maar beter bedenken wat hij/zij op Facebook of Twitter zet. Tenzij je eigen baas bent, dan kun je best een terrasje pakken onder werktijd natuurlijk. En de baas meteen een sukkel noemen, zoals Rein Krijgsman. Hij meldt aan AD dat zijn tweet een lolletje was, aangezien hij zelfstandig ondernemer is.