Volledig scherm
Een ambtenaar van de gemeente Weert werkte eind vorige week op een typemachine vanwege een aanval van het computervirus Dorifel. © anp

Ook Economische Zaken besmet met Dorifel-virus

Niet alleen het ministerie van Onderwijs, maar ook het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie had vorige week te kampen met het Dorifel-virus. In totaal zijn er dertig organisaties en instellingen besmet, waaronder provincies en gemeenten.

Volledig scherm
Minister Opstelten © ANP

Dat schrijft minister Opstelten van Justitie vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Bij het ministerie van OCW waren 6 computers besmet, bij Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) gaat het om 10 pc's en twee servers, aldus de minister.

De overige getroffen instanties betreffen onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) met twee besmette pc's, het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KNMI, 3 pc's), en één computer op het  studentennetwerk van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA). Ook een aantal gemeenten en provincies zijn besmet geraakt, en verder een aantal niet bij name genoemde bedrijven. Bij alle genoemde instellingen is de besmetting bestreden en afgezonderd.

Kustwacht
Toch sluit Opstelten niet uit dat er de komende dagen nog besmettingen opduiken, omdat het virus zich pas manifesteert als het systeem opnieuw wordt opgestart. Een aantal instellingen is nog bezig met het verwijderen van het virus van de eigen systemen en bestanden. Het computersysteem van de Kustwacht is ook in contact geweest met een besmet systeem, maar van een besmetting is volgens Opstelten niets gebleken.

De minister bevestigt verder dat voor zover bekend ook de computers van enkele honderden klanten van Nederlandse banken zijn besmet. De banken zullen deze klanten zelf benaderen.

Nader onderzoek
Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) doet volgens Opstelten nader onderzoek naar de werking en verdere bestrijding van het virus. De schadelijke software kwam vorige week woensdag aan het licht, toen de eerste meldingen van besmettingen binnen kwamen. Het virus beschadigt officebestanden met de extensies .docx of .xlsx en maakt ze onleesbaar. De inhoud van de originele bestanden wordt door het virus versleuteld, maar niet vernietigd. Bij het openen kan het virus verder worden verspreid.

 1. Volgepakte SpaceX-raket brengt as van overleden astronaut de ruimte in

  Volgepakte Spa­ceX-ra­ket brengt as van overleden astronaut de ruimte in

  Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft vannacht voor de derde keer zijn krachtigste raket, de Falcon Heavy, de ruimte ingestuurd. Het is de eerste keer dat het Amerikaanse ministerie van Defensie op de raket meelift. Aan boord van de tot STP-2 gedoopte vlucht zijn 24 onderzoekssatellieten, waaronder een atoomklok, een zonnezeil en een proefopstelling voor ‘groene’ raketbrandstof. De al overvolle Falcon Heavy nam ook de as van 151 personen mee het heelal in.

Poll

Op welk platform speel jij games?

 • Xbox One (7%)
 • PS4 (Pro) (23%)
 • PC (16%)
 • Nintendo Switch (4%)
 • Smartphone (8%)
 • Laptop (5%)
 • Ik speel nooit games (36%)
14516 stemmen