Oplichters doen huiswerk steeds beter: ‘Mensen beseffen niet hoeveel er over ze online staat’
VIDEOIn 2020 hadden slachtoffers ruim 50 procent meer schade door fraude dan een jaar eerder. Oplichters gaan steeds vernuftiger te werk, zegt de Fraudehelpdesk. ,,Scherm je online gegevens goed af.”
Slachtoffers die zich in 2020 meldden bij de Fraudehelpdesk hadden bij elkaar 41 miljoen euro schade. In 2019 was dat nog 26 miljoen. In totaal ontving de Fraudehelpdesk zo’n 350.000 meldingen via het callcenter of online. Volgens de helpdesk speelt de coronacrisis oplichters in de kaart. ,,Vooral ouderen, een kwetsbare groep die nooit online was, moesten vaker het internet op”, zegt directeur Marloes Kolthof. ,,Daar maken oplichters misbruik van.”
In ruim 12.600 gevallen ging het om zogeheten identiteitsfraude, bijvoorbeeld door een hulpvraag te versturen via WhatsApp. Oplichters doen zich voor als een bekende en geven aan snel geld nodig te hebben. Goedwillende mensen maken zo argeloos geld over naar criminelen.
Stemopnames
Volgens Kolthof bereiden oplichters zich steeds beter voor. ,,Lukraak een appje sturen gebeurt nog wel, maar oplichters gaan vaak veel gerichter te werk. Ze maken een hele studie van het slachtoffer en zijn of haar contacten, bijvoorbeeld door sociale media af te struinen. Soms maken ze zelfs gebruik van stemopnames van een bekende.”
De Fraudehelpdesk roept mensen daarom op hun profielen op sociale media af te schermen voor onbekenden. ,,Mensen realiseren zich niet hoeveel er over hun privéleven online staat. Daar maken oplichters misbruik van. Een andere tip is: betaal nooit op basis van een bericht. Bel eerst met die persoon op het al bij jou bekende nummer. Als het om een bedrijf gaat, zoek het nummer dan op via de website.”
Slotje
Ruim 4800 mensen meldden handelsplaats- of webwinkelfraude bij de Fraudehelpdesk. In bijna 3800 gevallen ging het daadwerkelijk mis en werden mensen opgelicht. Volgens Kolthof denken veel mensen ten onrechte dat het symbool van een slotje aangeeft dat een webwinkel veilig is. ,,Dat slotje geeft alleen aan dat de verbinding met de website veilig is. Het zegt niets over de eerlijkheid van de aanbieder.”
Lukraak een appje sturen gebeurt nog wel, maar oplichters gaan vaak veel gerichter te werk
Het meeste geld verloren mensen door beleggingsfraude, in totaal ruim 13 miljoen euro. Het gemiddelde bedrag waarvoor mensen het schip in gingen, is fors: 33.000 euro per slachtoffer. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die ingaan op advertenties op sociale media, waarin BN’ers worden misbruikt om beleggingsproducten aan te bieden.
Ook die online advertenties worden steeds vernuftiger. Omdat sociale media zoals Facebook en Instagram malafide advertenties eruit filteren, linkt de aanbieder eerst naar een onschuldige pagina. Na de automatische controle wordt de pagina waarnaar de advertentie verwijst aangepast. Zo verschijnen advertenties voor malafide beleggingsproducten toch online en is het voor de sociale media lastig er tegen op te treden.
Bekijk hier onze trending nieuwsvideo’s:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Misdaad stijgt, corona legt enorme druk op politie: 126.000 misdrijven in 2020 in Oost-Nederland
NIJMEGEN - Het aantal misdrijven in Oost-Nederland is in 2020 met bijna 2 procent gestegen. Vorig jaar registreerde de politie in Oost 126.000 misdrijven. Vooral de digitale misdaad blijft toenemen. Corona heeft de online criminaliteit een boost gegeven. -
VIDEO
Online oplichting naar recordhoogte: 30 miljoen buit met sluwe trucs in Nederland
Door corona zijn mensen extra vatbaar voor oplichters die het op hun bankrekening hebben voorzien. Betaalvereniging Nederland denkt dat mensen dit jaar via phishing, spoofing en WhatsAppfraude in totaal meer dan 30 miljoen euro kwijt zijn geraakt. -
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
Opnieuw recordomzet Apple door vraag naar iPhones en Macs
Techconcern Apple heeft in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar weer meer telefoons en computers verkocht. Het bedrijf had eerder nog gewaarschuwd dat ongunstiger wisselkoersen en de timing van de introductie van nieuwe apparaten dit jaar mogelijk de verkopen zouden drukken. Dat bleek niet uit te komen en de omzet van 97,3 miljard dollar (92,6 miljard euro) was de hoogste ooit in de eerste drie maanden van een kalenderjaar. -
PREMIUM39
Schandaal met spionagesoftware zorgt voor onrust: niets is veilig in mobiele telefoon
Nu Spanje het zoveelste land is waar een schandaal is losgebarsten rond de spionagesoftware Pegasus, groeien ook de zorgen in Nederland. Tot nog toe zijn er geen aanwijzingen dat ook hier politici worden afgeluisterd, maar experts waarschuwen: in de mobiele telefoon is niets veilig.
-
PREMIUM9
Waarom FIFA-games niet langer FIFA zullen heten: licentiekosten voetbalbond verdubbelen
Gameproducent Electronic Arts stopt na bijna 30 jaar met het gebruik van de FIFA-licentie. Nieuwe delen in de FIFA-voetbalgameserie zullen vanaf nu onder een andere naam verschijnen. Wat zijn de gevolgen voor het voetbalspel en waarom breekt het bedrijf met de beroemde voetbalbond? -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs.