Volledig scherm
Bianca van Dieren is slachtoffer. © ANP, inzet AD

Oplichters misbruiken foto's van rijbewijzen op Facebook

Jongeren die online pronken met hun rijbewijs zijn een geliefde prooi voor criminelen. Ze plukken de foto's van internet en misbruiken ID-bewijzen steeds vaker om te frauderen.

Quote

wij raden juist iedereen af om rijbewij­zen en paspoorten rond te sturen. Daar komt narigheid van

Cees Schep, fraude-expert


Steeds vaker ziet de politie het gebeuren: criminelen die ID-bewijzen misbruiken. Hoe vaak precies, wordt niet bijgehouden. Maar dat het een groeiend probleem is, bevestigt Harry Jongkind, fraudecoördinator van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting. Alleen al in Noord-Holland kwamen er afgelopen weken meerdere meldingen van mensen die waren opgelicht met een foto van hun rijbewijs.

Het was voor de politie aanleiding om een waarschuwing de deur uit te doen: zet geen foto's van rijbewijzen op sociale media. Ook fraude-expert Cees Schep van de Fraudehelpdesk ziet foto's van 'buitgemaakte' rijbewijzen en paspoorten geregeld voorbijkomen, vooral bij datingfraude. Oplichters doen zich hierbij voor als minnaars maar zijn er op uit hun 'geliefden' zoveel mogelijk geld afhandig te maken.  

Zijn advies: vertrouw nooit mensen die foto's of paspoorten en rijbewijzen online toesturen om zichzelf te legitimeren. Iedereen zou dan juist alert moeten zijn. 'Het is een truc van oplichters om vertrouwen te wekken. Maar wij raden juist iedereen af om rijbewijzen en paspoorten rond te sturen. Daar komt narigheid van.'

Felicitaties
Één van de slachtoffers is Bianca van Dieren (18). Dolblij is ze als ze op 7 juli haar rijbewijs ophaalt bij de gemeente Schoonrewoerd. Ze is geslaagd en dat mag de hele wereld weten. Ze maakt een foto van haar 'roze trofee' en zet die op Facebook.

De felicitaties stromen binnen, maar nog geen week later wordt ze gebeld door de organisatie van het festival Pukkelpop. Bij de poort staan feestvierders met nepkaartjes die ze van ene 'Bianca van der Dieren' hebben gekocht.

Ze tonen een e-mail met een foto van haar rijbewijs waarmee ze het vertrouwen van de kopers zou hebben gewonnen. 'Ik schrok me rot. Ik had helemaal geen kaartjes verkocht. Kende dat festival niet eens.'  

Boze kopers
In de weken die volgen krijgt ze via Facebook het ene na het andere bericht van boze kopers die vragen waar hun kaarten blijven. 'Ik geef je nog één kans om het geld terug te storten', stuurt ene 'Popie Jopie' haar die 220 euro voor twee kaarten heeft betaald. 'Ja leuk, maar ik wist nergens van', zegt Van Dieren.

De schrik slaat haar om het hart als ze bij de gedupeerden doorvraagt wat er gaande is. Iemand blijkt met haar identiteit valse kaartjes aan de man te brengen. Om kopers te overtuigen stuurt hij een kopie van haar rijbewijs rond.

Niet slim
'Heel frustrerend. Ik kan er niets tegen doen. Ik heb het in m'n naïviteit online gezet.' De politie adviseert haar om op internet te laten weten dat zij geen valse kaarten verkoopt. Het lijkt te werken. Het is nu rustig. Maar Van Dieren is er niet gerust op. 'Wie weet wat die persoon nog meer met mijn rijbewijs doet.'  

Van Dieren is lang niet de enige die trots haar rijbewijs online deelt. Een zoektocht op internet levert een flinke verzameling op. Zelfs een rijschool uit Almere zet rijbewijzen van leerlingen op de website, om te laten zien 'hoe blij ze zijn'. 'Ik ben niet strafbaar en heb toestemming', laat een rijschoolhouder weten als hij hiermee wordt geconfronteerd. Slim is het volgens de politie in elk geval niet.