Volledig scherm
De Chinese Lisa Duan steunt Huawei cfo Meng Wanzhou. © REUTERS

Oud-hoofd Canadese inlichtingendienst: Huawei betrekken bij 5G-netwerk is gevaarlijk

Canada moet de Chinese techgigant Huawei verbieden om apparatuur te leveren voor het opzetten van een 5G-netwerk. Het veiligheidsrisico is te groot, zegt het voormalige hoofd van de Canadese inlichtingendienst, Richard Fadden. Ook in Nederland wordt onderzoek gedaan naar een verbod.

Canada arresteerde vorige maand een topvrouw van Huawei, een van de belangrijkste Chinese bedrijven. Meng Wanzhou wordt in de Verenigde Staten verdacht van het schenden van sancties die zijn opgelegd aan Iran. Kort erna werden enkele Canadezen opgepakt in China. Een van hen zat al een celstraf van 15 jaar uit voor drugssmokkel, maar die straf werd plotseling omgezet in de doodstraf.

Canada overweegt Huawei niet te laten meedoen aan de ontwikkeling van het 5G-netwerk. China heeft gedreigd met strafmaatregelen. ,,Canada moet de dreigementen negeren en Huawei weren om de veiligheid van Canadezen te garanderen’’, stelt Fadden.

Westerse landen zijn bang dat China de 5G-netwerken gebruikt om burgers, bedrijven en overheden in het Westen te bespioneren. ,,Als China bereid is om Canadezen te executeren om een bedrijf te beschermen, wat zullen ze dan doen als de communistische partij onbeperkte toegang heeft tot de vitale netwerken?’’, vraagt Fadden zich af.

Huawei doet momenteel zaken met alle belangrijkste providers in Nederland. KPN, Vodafone en de nieuwe combi T-Mobile en Tele2 gebruiken allemaal apparatuur van het bedrijf. Zo zijn de complete mobiele netwerken van T-Mobile en Tele2 met Huawei-spullen gebouwd.

Eventuele beperkingen bij de bouw van 5G plaatsen de telecombedrijven voor een flink dilemma. Huawei levert beduidend goedkopere netwerkapparatuur dan andere leveranciers, waaronder het Europese Ericsson en Nokia.

Fadden was van 2009 tot 2013 hoofd van de Canadian Security Intelligence Service. Ook was hij veiligheidsadviseur van premiers Stephen Harper en Justin Trudeau.