Oververhitte smartphone door warmte op vakantie? Dit doe je er tegen
Als het erg warm is op je vakantiebestemming kan je smartphone oververhit raken. Dat is misschien niet heel erg, maar toch voorkom je het liever. Een paar tips dus voor veilig gebruik van je smartphone.
Smartphones zijn kleine computers, en net als bij de grotere broers worden componenten in het apparaat warm bij gebruik. In desktopcomputers, spelcomputers en laptops zitten daarom ventilatoren (het geluid dat een apparaat maakt is daarvan meestal afkomstig), maar een smartphone heeft door het kleinere formaat die luxe niet.
Kortgezegd: smartphones zijn bijzonder gevoelig voor hitte. Nou moet gezegd worden dat het apparaat hooguit warm wordt bij intensief gebruik, maar combineer dat met de extreme hitte in het zuiden van Europa en je hebt een recipe for disaster.
Valkuilen zijn onder andere (langdurig) opladen en het gebruik van de smartphone als navigatiesysteem in de auto. Het zwarte scherm van het apparaat trekt erg veel hitte aan, waardoor het toestel zomaar ineens oververhit kan raken.
Toch zijn de meeste fabrikanten wel zo slim om een extra beveiliging tegen oververhitting in te bouwen. Je zal vast weleens hebben meegemaakt dat je iPhone ineens niet meer aanging en meldde dat het apparaat moest afkoelen. Handig, maar je telefoon is wel even onbruikbaar. Echt schadelijk is die melding niet, mits je het apparaat snel op een koelere plek legt. Doe je dat niet, dan verouderen de toestellen in rap tempo. Soms zelfs met een ontploffende accu als gevolg (al is dat uiterst zeldzaam).
Dat willen we voorkomen. Hoe we dat doen? Lees snel onze tips!
Houd je telefoon uit het zonlicht
Dezelfde waarschuwing die geldt voor mensen: probeer zoveel mogelijk uit de zon te blijven. Het is de meest logische, maar ook meest effectieve oplossing. Leg ’m onder je deken op het strand en wees vooral voorzichtig in de auto. Door de airconditioning heb je wellicht niet door dat het echt erg warm wordt, maar het zwarte scherm van je toestel absorbeert die hitte ongeacht de koele lucht. Oppassen dus.
Bonustip: leg je telefoon als noodoplossing niet in de koelkast. De temperatuurschommelingen kunnen nog meer schade toebrengen.
Zet verschillende functies uit en beperk gebruik
Alle verschillende functionaliteiten op een smartphone zorgen voor extra hitte. Zet dus de bluetooth, wifi, gps en andere achtergrond-apps uit. Meer functies staat gelijk aan meer taken voor de processor en dus meer hitte. Moet je nou per se even wat doen op je telefoon op het terras, beperk het dan tot een paar minuten.
Beperk opladen
Tijdens het opladen wordt de accu warm. Combineer dat met een buitentemperatuur van over de 40 graden en je hebt al snel een blok lava in je hand. Laad dus alleen op als het wat koeler is, zoals ’s nachts of ’s ochtends vroeg.
Zet ’m gewoon helemaal uit
Dit is anno 2020 wel een noodoplossing, maar zeker een van de beste. Zet dat ding gewoon uit. Zeker als je telefoon al een melding heeft gegeven van oververhitting, is dit de beste en snelste manier om het apparaat weer werkend te krijgen.
Oeps. Toch oververhit? Onderneem deze stappen!
1. Verwijder de oplaadkabel
2. Verplaats het toestel naar een koude, donkere plek
3. Zet het toestel uit
4. Verwijder een eventueel hoesje
5. Koel het toestel even. Houd ’m voor de airco van de auto of een ventilator. Doe dit echter niet te lang.
6. Wacht 15 minuten voor je het toestel weer aanzet.
Dit stuk werd eerder vorig jaar gepubliceerd.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo maak je een smartphone automatisch onbruikbaar tijdens de dodenherdenking
Niet iedereen vindt het even makkelijk om tijdens de dodenherdenking twee minuten onafgeleid stil te zijn. Je telefoon is er zo bij gepakt, maar daarmee ga je voorbij aan het herdenkingsmoment. Met deze tip zorg je dat een smartphone tussen 20.00 en 20.02u uur eventjes onbruikbaar wordt. -
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn. -
Met een e-reader op vakantie? Hier moet je op letten
Wie tijdens de vakantie veel boeken wil lezen, hoeft allang geen stapel boeken meer in de auto te stoppen. Slechts één e-reader vol met je geplande leeskost is genoeg. Als je overweegt er één te halen, zijn hier vijf dingen om op te letten bij de aankoop. -
PREMIUM
Sonos presenteert nieuwe lineup: kleinere soundbars en eigen assistent
Audiobedrijf Sonos toont deze week haar voorjaarsproducten op een exclusief evenement. Hoogtepunten zijn een nieuwe midrange soundbar, een eigen vorm van stembesturing en kleurrijke kleine boxjes. Journalist Yorick Dupon doet verslag. -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen.
-
Dit doet een warme zomerdag met je smartphone-accu
Dagelijks beroepen we ons op de apparatuur om ons heen, ongeacht regen of zonneschijn. Maar heb je je wel eens afgevraagd wat weersomstandigheden precies voor gevolgen hebben voor bijvoorbeeld je smartphone? In dit artikel vragen we een batterij-expert om te achterhalen wat een bloedhete zomerdag met de accu in je broekzak doet. -
Zo maak je een supertrage Windows-pc weer razendsnel
Loopt je pc trager dan zou moeten onder Windows? Probeer dan deze tips en verhoog de snelheid van je computer. -
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen.