Computerdata op het scherm van een laptop.
Volledig scherm
Computerdata op het scherm van een laptop. © ANP

Phishing toch weer in opkomst

Het aantal phishinggevallen is dit jaar, na een aantal jaren van daling, weer toegenomen. Dat hebben de politie en de vier grote banken ING, ABN Amro, Rabobank en SNS, laten weten aan de NOS.

Exacte cijfers zijn er niet, maar een politiewoordvoerder zegt dat de politie het idee heeft dat het aantal phishinggevallen toeneemt. Onder meer door de opkomst van kant-en-klare phishing-toolkits zou het makkelijker zijn voor criminelen om phishing-mails uit te sturen. Ook zouden de oplichters steeds creatiever worden en bijvoorbeeld inspelen op de actualiteit. Daardoor zijn vervalste e-mails steeds moeilijker te onderscheiden van echte berichten van bijvoorbeeld banken of overheidsinstanties. 

Meer dan verdubbeld

De Nederlandse Vereniging van Banken meldde eerder dat de schade door fraude met internetbankieren de eerste helft van dit jaar meer dan verdubbeld was, van 679.000 euro in de tweede helft van 2017 naar 1,56 miljoen euro. Daarvan is 85 procent het gevolg van phishing, het lokken van klanten naar een valse website om ze zo hun inloggegevens afhandig te maken. 

Een jaar eerder kostte fraude via internetrekeningen de Nederlanders nog 679.000 euro, meldden de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en Betaalvereniging Nederland. 

Criminelen worden steeds inventiever. Klik hier voor zeven vormen van inbraak.