Volledig scherm
Bij huiszoekingen heeft de politie voor een half miljoen euro aan cash en goudstaven in beslag genomen. © Politie

Politie en OM halen grootste coffeeshop op darkweb offline

De politie heeft de grootste coffeeshop op het darkweb opgerold. Op DutchMagic bestelden klanten voor miljoenen euro’s per jaar aan softdrugs. Bij huiszoekingen heeft de politie vuurwapens, voertuigen en voor een half miljoen euro aan geld en goudstaven in beslag genomen.

De verkoopsite is al in november vorig jaar offline gehaald, maar vanwege het onderzoek heeft de politie dat nu pas bekendgemaakt. Eén verdachte, een 42-jarige man uit het Limburgse Hoensbroek, zit vast. De verwachting is dat er meer arrestaties volgen.

DutchMagic was actief op het Darknet, het versleutelde deel van het internet waar anonimiteit meer gewaarborgd is. Het gold als één van de grootste verkoopsites voor softdrugs, met een miljoenenomzet op jaarbasis. Klanten uit tal van landen rekenden af in bitcoins. De drugs werd verzonden via reguliere post- en pakketbedrijven.

Goudstaven

De politie kwam de site op het spoor via de verzender van de pakketjes, een man uit Hoensbroek die op 8 april is aangehouden. De man wordt verdacht van het verzenden van pakketten met drugs naar het buitenland en daarnaast van witwassen. Het opsporingsonderzoek is nog gaande.

Bij huiszoekingen in verschillende panden vonden agenten grote stapels briefjes van 50, 100 en 500 euro. Daarnaast lagen er enkele goudstaven. Het Openbaar Ministerie heeft verder beslag gelegd op dure auto’s en verschillende panden.

Op het darkweb wordt op grote schaal gehandeld in goederen zoals drugs, wapens, kinderporno en gijzelingssoftware. Een voorbeeld is Hansa Market, dat in 2017 na een grote infiltratieoperatie offline is gehaald. Meer recent is WallStreetMarket, waar overheidsinstanties ook samen hebben gewerkt om de criminaliteit op het darkweb een slag toe te brengen.

Kijk hier hoe Darkwebhandelaren drugs in games verstopten: