Providers slaan alarm: burgers in het geweer tegen 5G-masten

VIDEOProviders slaan alarm nu bewoners op steeds meer plekken de komst van mobiele masten proberen tegen te houden. Deze stralingscritici vrezen dat 5G-masten gezondheidsschade opleveren.  

Door de komst van supersnel 5G mobiel internet zal het huidige aantal van 18.000 mobiele antennes komende jaren met minstens 10 procent toenemen. Die stijging leidt op veel plekken tot verzet. Hoewel er geen sluitend wetenschappelijk bewijs is en de straling onder de limiet lijkt te blijven, vrezen critici gezondheidsschade.

In heel Nederland heeft alleen KPN momenteel al  driehonderd aanvragen voor nieuwe masten en antennes lopen. ,,In veel gevallen loopt dat bijzonder traag en stroperig”, zegt ceo Joost Farwerck op vragen van deze krant. Het bedrijf ervaart dezelfde tegenstand als destijds bij de komst van UMTS (3G). 

T-Mobile en Vodafone vallen concurrent KPN bij. ,,Ook wij merken toenemende weerstand tegen het plaatsen van antennes”, stelt T-Mobile. ,,We zien dat mensen liever geen antennes in hun directe omgeving hebben.”

Vertraging

Volgens KPN kost het in normale gevallen vaak al anderhalf tot twee jaar om ergens een zendmast neer te zetten. Nu bewoners vaker naar de rechter stappen, slepen trajecten veel langer. In Nieuw Vennep was de provider op een bepaalde locatie zelfs twaalf jaar bezig. 

Belangenclub Monet, die namens KPN, T-Mobile en Vodafone contacten met de overheid onderhoudt, wijst erop dat de overheid telecombedrijven miljarden euro's laat aftikken voor mobiele frequenties. ,,Het kan niet zo zijn dat we enerzijds diep in de buidel moeten tasten en vervolgens lokaal op talloze plaatsen worden tegengewerkt”, zegt Rob Bongenaar, directeur van Monet. 

Naast gemeenten weren ook steeds meer corporaties de antennes van hun daken, onder druk van bewoners. ,,Het bestaande antennepark in de lucht houden is al een uitdaging”, stelt Bongenaar. ,,Laat staan de voor 5G benodigde uitbreiding realiseren.” In het uiterste geval wil hij dat corporaties wettelijk verplicht worden om masten op hun daken toe te laten.

KPN-baas Farwerck wil ook medewerking van de overheid. Hij wijst er op dat het kabinet in het veilingplan voor komende 5G-netwerken een hogere landelijke dekkingsgraad (minimaal 98 procent, red.) eist. ,,Daar zijn wij als KPN voor, alleen moet het ons dan ook mogelijk gemaakt worden om voor die dekking te zorgen.”

Is 5G schadelijk voor onze gezondheid? Universiteit van Nederland zocht het uit:

De bouw van een telefoonmast in Nieuwerkerk aan den IJssel. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
De bouw van een telefoonmast in Nieuwerkerk aan den IJssel. Foto ter illustratie. © Frank de Roo
  1. Ongelooflijk toeval: vermiste man na 2 jaar herenigd met gezin dankzij TikTok

    Ongeloof­lijk toeval: vermiste man na 2 jaar herenigd met gezin dankzij TikTok

    Een man uit India is door een ongelooflijk toeval weer met zijn gezin herenigd na een vermissing van ruim twee jaar. De vader van vijf kinderen raakte door een trieste samenloop van omstandigheden de weg naar huis kwijt en kwam bijna 2000 kilometer verderop terecht. Geheel per toeval werd de man herkend op een filmpje uitgezonden op video-app Tiktok. ,,We barsten allebei in tranen uit toen we elkaar voor het eerst zagen.”