Volledig scherm
© AFP

'Regels voor het gebruik van sociale media ontbreken'

Deskundigen willen dat het dwangmatig gebruik van sociale media als verslaving erkend wordt. Nu is nog niet vastgesteld wanneer hiervan echt sprake is.

Zonder officiële diagnose, vergoeden zorgverzekeraars een behandeling niet.

,,Bij alcohol zijn de maatschappelijke regels duidelijk'', zegt Rob Meeuwsen, maatschappelijk werker bij Tactus Verslavingszorg. ,,Je kunt niet tijdens lunch op je werk met een flesje wijn aankomen of met een kegel achter je bureau gaan zitten. Voor het gebruik van sociale media zijn die regels er nog niet en is er ook verschil van acceptatie tussen generaties.''

Quote

Patiënten gaan online terwijl ze dat eigenlijk niet willen

Wel zien de verslavingsklinieken patiënten die de hele tijd online gaan zonder dat ze het eigenlijk willen. Het is een kenmerk van dwangmatig gebruik. ,,Ik wil niet meteen alles een verslaving noemen, maar er ontstaan wel problemen door'', legt Ando Rokx, klinisch psycholoog bij Rodersana Verslavingszorg, uit. ,,Die mensen kunnen er niet meer van loskomen en hebben hulp nodig.''

Verslavingskunde Nederland pleit voor meer onderzoek naar het problematische beeldschermgebruik. Dat kan aantonen of de nieuwe verslaving een échte diagnose moet krijgen.

Gokken

De deskundigen wijzen naar gokken en gamen. Gokken was decennia geleden geen erkende verslaving, maar is nu niet meer weg te denken. En een gameverslaving behoort tot de nieuwkomers. Die is nog niet geaccepteerd als officiële stoornis omdat er nog onvoldoende bewijs voor is, maar krijgt wél aandacht.

Volgens Zorginstituut Nederland is er nu onvoldoende wetenschappelijk bewijs om dwangmatig gebruik als psychische stoornis te benoemen. Bovendien is nog onduidelijk of het socialemedia-gebruik verandert na een behandeling.

Hoe staat het met jouw facebookgebruik? Doe de test 

Poll

Wat vind jij het belangrijkste aan een smartphone?

Wat vind jij het belangrijkste aan een smartphone?

  • De camera (15%)
  • De schermkwaliteit (12%)
  • Het gewicht (1%)
  • Het formaat (11%)
  • De snelheid (28%)
  • Veiligheid en privacy (33%)
5714 stemmen