Remarkable 2 review: hoe voelt en werkt deze ‘papieren’ tablet?
Nog altijd wint de nieuwe digitale wereld in rap tempo terrein op de oude, analoge wereld. Die laatste is weliswaar aan de verliezende hand, maar heeft nog altijd verschillende bastions waarin zij dapper standhoudt. Lezen vanaf papier is één van die dingen, maar daar komt met de reMarkable 2 misschien wel verandering in.
Delen per e-mail
Dit is een ingekorte review. Het volledige artikel lees je op Tweakers.
Eind 2016 ontstond door een succesvolle crowdfundingcampagne de eerste versie van de ReMarkable, een ‘papieren’ tablet. Oprichter Magnus Wanberg wilde het gevoel van papier onder de vingers, het ritselen van de bladzijden en de geur van inkt combineren met het gemak van een digitaal apparaat. Anno 2021 is inmiddels de opvolger gearriveerd: de reMarkable 2.
Schetsen en noteren
In de eerste plaats is de reMarkable 2 een digitaal notitieblok dat de gebruiker het gevoel moet geven van schrijven op papier met de mogelijkheden die de digitale wereld biedt. Daar slaagt de Noorse fabrikant heel aardig in. Wie de Marker (Plus) over de display laat bewegen, voelt, ziet en hoort een ervaring die heel dicht bij de analoge variant in de buurt komt. De Marker ondervindt een vergelijkbare weerstand bij aanraking van de display en maakt het geluid dat je normaal gesproken bij papier hoort. De vertraging tussen de aanraking van de display en het daadwerkelijk verschijnen van de lijn is weliswaar zichtbaar, maar zo laag dat het niet storend is.
De reMarkable 2 biedt meerdere opties voor de stijl, dikte en kleur van je pen. Bovendien is de tablet uitgerust met een linkshandigenmodus en is het mogelijk je notities direct te versturen als mail, pdf of een ander format. Als digitaal notitieblok doet de reMarkable 2 zijn naam absoluut eer aan. De functies die hiermee verband houden, zijn stuk voor stuk uitstekend uitgevoerd en fijn om mee te werken. Jammer is wel dat de mogelijkheden in de praktijk wat beperkt aandoen. Een belangrijk gemis is bijvoorbeeld dat je gemaakte notities niet direct kunt synchroniseren met software van derden, zoals EverNote, Simplenote of OneNote.
De reMarkable 2 biedt niet alleen uitstekende notitiemogelijkheden, hij is ook als schetsblok te gebruiken. Nu zijn we zelf geen kunstenaars, maar op internet zijn diverse voorbeelden te vinden van mensen die indrukwekkende tekeningen hebben gemaakt op hun reMarkable 2. De Marker (Plus) kan diverse pennen en potloden simuleren, en is ook nog eens druk- en tiltgevoelig. Bovendien kun je bij het schetsen gebruikmaken van layers, waarmee je je tekening heel precies kunt opbouwen. Aan de andere kant ben je natuurlijk wel beperkt tot zwart-witte schetsen en zijn er buiten de genoemde geen softwarematige effecten voorhanden. Veel meer dan je tekening vergroten, verkleinen en draaien is er niet.
Doorsnee e-reader
Buiten alles wat je met een pen, potlood of stift zou willen doen, kun je de reMarkable 2 ook nog als e-reader gebruiken. Het apparaat ondersteunt voorlopig enkel pdf- en Epub-bestanden. Dit zijn de meest voorkomende bestanden voor e-readers. Ondersteuning voor (Adobe-) drm ontbreekt, wat de functionaliteit als e-bookreader beperkt. Natuurlijk kun je op je e-books naar hartenlust aantekeningen maken, markeren en tekenen. Die eerste twee zaken zijn echter in veel gevallen ook mogelijk op reguliere e-readers. Die bieden op hun beurt vaak weer meer andere features als achtergrondverlichting, aanpasbare kleurtemperatuur en enige bescherming tegen water.
Conclusie
De reMarkable 2 is op zichzelf een begerenswaardig notitieblok. Wie voor het eerst de Marker ter hand neemt en deze over de display laat glijden, heeft een ervaring die akelig dicht bij die van de analoge versie komt. Je hoort dezelfde aanraking, ziet met heel weinig vertraging de lijn verschijnen en voelt een weerstand die vergelijkbaar is met die van echt papier.
Als schetsblok is de reMarkable 2 bruikbaar, maar toch ook wat beperkt. De functies die het device op dit vlak aan de zelfbenoemde kunstenaar biedt, zijn stuk voor stuk uitstekend uitgevoerd, maar onder de streep zijn de mogelijkheden in aantal wat karig. Als e-reader voldoet de reMarkable 2 redelijk, al kan hij niet bogen op fijne functies als achtergrondverlichting en instelbare kleurtemperatuur, die veel moderne e-readers wel bieden.
De forse vraagprijs van de reMarkable 2 is wat ons betreft het belangrijkste minpunt. De tablet alleen al maakt je 399 euro lichter. Schaf je direct een Marker, hoes en extra penpunten aan, en dat zul je in de praktijk moeten doen, dan ben je al gauw tussen de 530 en 660 euro kwijt. Dat is hoe je het wendt of keert een fors bedrag. Dermate fors dat de Remarkable 2 voorlopig een nicheproduct zal blijven, dat slechts voor een beperkte doelgroep interessant is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beste koop
Met welke oplader is je smartphone het snelst opgeladen?
We verwachten steeds meer van onze smartphone, maar de batterij kan niet altijd volgen. Daarom is het voor intensieve gebruikers een aanrader een goede oplader te kopen. Wij vonden vijf snelle exemplaren én een wel heel bijzondere smartphone. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
Minder bezoekers nieuwssites Australië na beperking Facebook
Australische nieuwssites hebben hun bezoekersaantallen met ongeveer 13 procent zien dalen nadat Facebook besloot de mogelijkheden tot het delen van nieuws in Australië te beperken. Het aantal buitenlandse bezoekers dat via Facebook een nieuwssite bezocht, nam met ongeveer 26 procent af, becijferde het Amerikaanse databedrijf Chartbeat. -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
Microsoft Word gaat woorden voorspellen met AI
Microsoft gaat het tekstverwerkingsprogramma Word uitbreiden met kunstmatige intelligentie (AI), die op basis van wat een gebruiker getypt heeft, voorspelt welke woorden daarop volgen. De voorspelde tekst wordt in het grijs getoond en de suggestie kan met een druk op de tab-toets overgenomen worden. Weigeren kan ook.
-
Bètaversie van WhatsApp Web laat gebruikers inloggen zonder telefoon
Een aankomende versie van WhatsApp Web, waarmee je kunt whatsappen via bijvoorbeeld je laptop, vereist niet langer dat de telefoon een actieve internetverbinding heeft. Ook komt er ondersteuning voor gebruik van WhatsApp Web op meerdere apparaten tegelijk. Het is nog onbekend hoe het werkt. -
Chrissy Teigen smeekt Joe Biden haar te ontvolgen op Twitter
De druk van presidentiële aandacht is Chrissy Teigen te veel geworden. Het model heeft gisteren aan Joe Biden gevraagd of hij haar wil ontvolgen op Twitter. ‘Ik hou van je! Het ligt niet aan jou, het ligt aan mij’, grapte ze daarbij. -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen.