Review Google Nest Audio: slimme speaker met goed geluid voor een schappelijke prijs
ReviewIn de afgelopen week kondigde Google een reeks nieuwe producten aan, waarvan er één zeker naar de Benelux komt: de Google Nest Audio. De nieuwste smartspeaker uit de gelederen van Google is de opvolger van de Home-speaker, die de Amerikaanse zoekgigant in 2016 op de markt bracht. Na vier jaar werd het ook weleens tijd om naar de tekentafel terug te keren. Hoe dat heeft uitgepakt, lees je in deze review.
Delen per e-mail
Een smartspeaker is een graag geziene gast in de meeste smarthomes. Een dergelijke speaker maakt stembesturing van aangesloten, slimme apparaten mogelijk: ‘Hey Google, zet de lampen aan’ of ‘OK Google, speel muziek’. Zeker in de wat beter betaalbare segmenten is het speakergedeelte het ondergeschoven kindje. Dat is deels een kwestie van prijs, deels een kwestie van de omvang van de klankkast.
Googles portfolio
Zo zijn de betaalbaarste speakers uit Googles assortiment de Google Home Mini, vanaf 30 euro, en zijn directe opvolger de Google Nest Mini, vanaf 40 euro. Deze speakers zijn niet duur en klein van stuk. Dat hoor je ook als je er muziek uit laat komen. Het geluid is dun en wat schel en op details in het laag hoef je zeker niet te rekenen. Deze speakers zijn dus vooral zeer geschikt voor plekken waar je stembesturing zal toepassen.
Een trapje hoger vinden we de originele Google Home-smartspeaker, die bij de introductie zo’n 170 euro kostte. Sinds halverwege 2019 is hij ook goed vindbaar voor een slordige 90 euro, áls je de Home tenminste nog kunt vinden. Verschillende shops tonen nog voorraad, maar in de Google Store valt een onberispelijk ‘niet meer beschikbaar’ op de productpagina te lezen.
De nieuwe Google Nest Audio-smartspeaker is met een introductieprijs van 99 euro nauwelijks duurder dan de overgebleven voorraad Home-smartspeakers en aanzienlijk goedkoper dan die laatste bij de introductie. Dat doet de vraag rijzen: wat heeft Google veranderd en wat levert dat op?
Geluidskwaliteit
We zeiden eerder al dat de geluidskwaliteit van de Nest Mini niet voldoende is om fatsoenlijk naar muziek te luisteren. Dit is een slimme speaker die zo nodig ook geluid kan voortbrengen, meer niet. De Google Home is duidelijk een stap vooruit, maar is evenmin een aanrader voor de muziekliefhebber. Het geluid is dun en aan de schelle kant, terwijl het totale gebrek aan laag van de Nest Mini maar een beetje is verbeterd.
Het geluid dat de Nest Audio weet voort te brengen, is duidelijk van een heel ander niveau. Het hoog klinkt fris en helder en het volume is behoorlijk. Bovendien is het geluidsbeeld, zeker in stereo-opstelling, vrij breed, waardoor de luisterervaring ten opzichte van de Home-speaker significant beter is. Het midden en laag worden eveneens heel behoorlijk weergegeven, rekening houdend met de afmetingen van de klankkast, maar niet zo indrukwekkend als het hoog.
Conclusie
Met de Nest Audio brengt Google de lang verwachte opvolger van zijn originele Home-speaker op de markt. De smart features zijn her en der wat verbeterd, maar de echte vooruitgang zit duidelijk in het speakergedeelte. Het geluid van de Nest Audio is, gezien de omvang van de speaker, heel behoorlijk, met een breed geluidsbeeld en een lekker fris hoog. De details in het midden en laag worden heel aardig weergegeven, al moet de Nest Audio op dit vlak zijn meerdere erkennen in de even dure Sonos Symfonisk van IKEA.
Ben je op zoek naar een connected speaker die vooral muziek moet voortbrengen, dan is de Symfonisk dus de betere optie. Zoek je bij uitstek een slimme speaker vanwege de assistent-functionaliteit, dan heeft de Nest Mini met zijn lage aanschafprijs de beste papieren. Wil je echter zowel de smartfunctionaliteit als een fatsoenlijke speaker om naar muziek te luisteren, dan is de Nest Audio een uitstekende keuze. Bovendien hoeft je portemonnee daarvoor niet te bloeden. De introductieprijs van 99 euro is aanzienlijk schappelijker dan die van zijn directe voorganger en verklaart de Great Value-award die we hierbij uitreiken.
Bekijk hier onze meest bekeken nieuwsvideo's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
Dutch League Regerend kampioen Dutch League onderuit in eerste speelronde, Dynasty start foutloos
De tweevoudig kampioen van de Dutch League is het nieuwe jaar begonnen met een nederlaag. LowLandLions verloor in een boeiend duel van Team Echo Zulu, dat eerder op de avond nog verloor van PSV Esports. -
Nieuwjaarsschoonmaak! Deze hypermoderne stofzuigers raden we aan
Tijd voor de nieuwjaarsschoonmaak! Heb jij ook een trouwe viervoeter in huis rondlopen? Hoe tof huisdieren ook zijn, één belangrijk nadeel is wel dat je echt vaker moet stofzuigen, zeker als je langharigen hebt. Kijk dus sowieso uit naar een stofzuiger die specifiek geschikt is om dierenharen te verwijderen. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
Google sluisde minstens 128 miljard euro weg via Nederland
Google heeft in acht jaar tijd 128 miljard euro via een Nederlandse dochteronderneming naar belastingparadijs Bermuda gesluisd. Daarover betaalde het techbedrijf in Nederland ruim 25 miljoen euro belasting, schrijft de NOS op basis van het laatst gepubliceerde jaarverslag van dat Nederlandse dochterbedrijf.
-
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
Van slim toilet tot kwispelend kussen: deze bizarre gadgets werden onthuld op CES 2021
Naar gewoonte werden op elektronicabeurs CES 2021 - dat voor het eerst volledig digitaal plaatsvindt - de waanzinnigste gadgets voorgesteld. Vaak innovatief, maar soms ook gewoon net een tikkeltje té bizar: dit zijn de hoogtepunten. -
Bitcoinhype lijkt terug van weggeweest: ‘De telefoon staat weer roodgloeiend’
Bitcoin breekt de afgelopen tijd record na record. Rond de jaarwisseling stond de digitale munt nog vlak onder de 30.000 dollar, gisterenavond werd de mijlpaal van 40.000 dollar gehaald. Ook steeds meer Nederlanders steken geld in bitcoin. Bitcoinbedrijven moeten alle zeilen bijzetten om het groeiende aantal klanten te kunnen helpen.