Volledig scherm
PREMIUM
Viergangendiners kan deze robot nog niet maken, maar voor een lekkere bak popcorn draait hij zijn hand niet om. © Foto: Ingo Wagner/dpa

'Robochef' begint aan opmars

RobochefStuiterend thuiskomen na een vermoeiende werkdag, chagrijnig van de trek en dan óók nog aan de beurt zijn om te koken. Gelukkig is er nu de robot, voor in de keuken.

Quote

Het gaat nu vooral om het afstellen van de fijne motoriek in de handen

Boxy en PR2 zijn nog altijd langzamer dan de slechtste bezorgservice. Toch gaat het bereiden van maaltijden de geautomatiseerde keukenhulpjes aardig af. In het Instituut voor Kunstmatige Intelligentie in Bremen smeren de robots pastasaus op een pizzabodem, ze maken popcorn, draaien pannenkoeken om in de pan en snijden de worst in plakjes.

,,Het gaat nu vooral om het afstellen van de fijne motoriek in de handen'', zegt hoogleraar Michael Beetz, die de robots elke dag kookles geeft. ,,Een robot is net een kleuter. Je moet hem leren hoe je de koelkast opent, een fles beetpakt en drinken inschenkt zonder te morsen.''

De robots wordenkrijgen hun opleiding op kosten van de Europese Unie, die er speciaal het project RoboHow voor opzette. Want dat we straks allemaal een exemplaar in de keuken hebben staan, daarover zijn de meeste robotexperts het wel eens.