Volledig scherm
© Ginger Parrot

Roodharigen tekortgedaan: Waarom geen eigen emoji?

Nog geen week nadat bekend is geworden dat Apple met een update van het emoji-aanbod komt, voelen roodharigen zich tekortgedaan. Er is bij de 300 nieuwe smileys namelijk geen ruimte voor een 'ginger-variant'. De Britse Emma Kelly is daarom een petitie gestart.

Volledig scherm
De nieuwe emoji-varianten © Apple

Kelly is blogger en oprichtster van gingerparrot.co.uk, een website die volledig in het teken staat van roodharigheid. Kelly: ,,Elke stand van de maan is in het nieuwe aanbod beschikbaar en er zijn zelfs twee verschillende schapen, maar geen enkele roodharige? Kom op zeg."

Een groep gebruikers vindt het huidige aanbod, met vele blanke emoticons, racistisch. Een woordvoerder van Apple zei in reactie daarop dat het bedrijf 'veel geeft om diversiteit en werkt aan een update die representatief is voor ons allen'. 

Het wordt na de update mogelijk om multiculturele emoticons en meerkleurige duimpjes in je berichtjes te zetten. Behalve meerdere huidskleuren is ook het aantal familiesamenstellingen uitgebreid, zoals twee mannen met een kind.

,,Als je zegt dat je het bestand van emoticons diverser maakt, waarom dan niet een aantal roodharige emoji's toevoegen?", schrijft Ginger Parrot. ,,Het aantal roodharigen is dan misschien maar 2 procent van de wereldbevolking, maar dat gaat dan wel om ongeveer 138.000.000 iPhone-gebruikers. Ginger Parrot staat op voor alle roodharigen en is een petitie gestart voor toetreding van roodharigen tot de emoji-familie."

Inmiddels is de petitie door ruim 1500 mensen ondertekend. Kelly wil de digitale handtekeningen pas aanbieden bij Apple als er meer dan 10.000 steunbetuigingen binnen zijn.

Racistisch
Er was vorige week ook al ophef over het nieuwe aanbod. Op social media waren veel Aziaten ontevreden over de update. ,,Wie heeft er nou een felgele huidskleur? Wat houdt dat eigenlijk in? Geelzucht? Felgele emoji's voor Aziaten is racistisch genoeg, Apple'', schreef ene Nitish Murthy.   

De update van iOS 8.3, inclusief het nieuwe aanbod emoji's, wordt over een paar maanden verwacht.

 1. Volgepakte SpaceX-raket brengt as van overleden astronaut de ruimte in

  Volgepakte Spa­ceX-ra­ket brengt as van overleden astronaut de ruimte in

  Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft vannacht voor de derde keer zijn krachtigste raket, de Falcon Heavy, de ruimte ingestuurd. Het is de eerste keer dat het Amerikaanse ministerie van Defensie op de raket meelift. Aan boord van de tot STP-2 gedoopte vlucht zijn 24 onderzoekssatellieten, waaronder een atoomklok, een zonnezeil en een proefopstelling voor ‘groene’ raketbrandstof. De al overvolle Falcon Heavy nam ook de as van 151 personen mee het heelal in.

Poll

Op welk platform speel jij games?

 • Xbox One (7%)
 • PS4 (Pro) (23%)
 • PC (16%)
 • Nintendo Switch (4%)
 • Smartphone (8%)
 • Laptop (5%)
 • Ik speel nooit games (36%)
14516 stemmen