Russische trollen zaaiden onrust op sociale media over vaccinaties
Een Amerikaanse studie heeft verschillende Russische twitteraccounts blootgelegd die doelbewust het debat over vaccinaties aanzwengelen, met als doel onenigheid zaaien. Het gaat om dezelfde accounts die zich ook al mengden in de Amerikaanse verkiezingen, schrijft The Guardian.
De Twitteraccounts waren actief tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen in 2016 en tweetten veel vaker dan gewone gebruikers over vaccinaties. Opvallend: er werden niet enkel standpunten tegen vaccinaties ingenomen, maar ook tweets vóór inentingen kwamen aan bod. Alle tweets hadden wel de duidelijke bedoeling het debat aan te zwengelen en politiek te polariseren, vaak met valse informatie.
De tweets kwamen aan het licht toen onderzoekers van de George Washington University in Washington DC onderzoek deden naar het gebruik van sociale media voor medisch personeel. ,,De trolls lijken vaccinaties te gebruiken als thema om onenigheid te zaaien in de samenleving", aldus Mark Dredze, computerwetenschapper aan de John Hopkins University, die het fenomeen na de ontdekking onder de loep nam. De studie verschijnt deze week in het American Journal of Public Health.
Mazelen
De Wereldgezondheidsorganisatie sloeg eerder deze week alarm na opvallende statistieken over mazelen in Europa. In het eerste half jaar van 2018 zijn er met 41.000 besmettingen al meer gevallen geconstateerd dan in de afgelopen tien jaar op jaarbasis. In heel 2017, al een recordjaar, waren er 'maar' 24.000 besmettingen. Experts zien een duidelijke link met het verhoogde debat van de laatste jaren over het thema op sociale media.
,,Door in te spelen op beide kanten deden de bots alsof er een debat gaande is en tastten ze het vertrouwen van het publiek in vaccinaties aan", zegt Dredze. Collega-onderzoeker David Broniatowski van de George Washington’s School of Engineering and Applied Science wijst erop dat 'de overgrote meerderheid van de Amerikanen gelooft dat vaccinaties veilig en effectief zijn'. ,,Maar kijk naar Twitter en je krijgt de indruk dat er veel debat is."
Accounts afgesloten
De onderzoekers bestudeerden 1,7 miljoen tweets, verstuurd tussen juli 2014 en september 2017. Veel berichten waren geplaatst door accounts die in verband zijn gebracht met het Internet Research Agency, een 'trollenfabriek' in Sint-Petersburg. Sommige tweets zeiden dat vaccins autisme kunnen veroorzaken, gevaarlijke hoeveelheden kwik bevatten of dat ze deel uitmaken van een geheim plan om de mensheid te onderdrukken. Andere tweets vielen medicijnfabrikanten aan.
In weer andere berichten, soms geplaatst door dezelfde accounts, stond bijvoorbeeld dat vaccinaties verplicht moeten worden. ,,Je kunt niets doen aan domheid. Laat ze maar sterven aan de mazelen'', stond in een tweet. Bekende Russische trollaccounts, die in januari van dit jaar werden blootgelegd, bleken veel vaker over vaccinaties te tweeten dan gewone sociale media-gebruikers: één keer per 550 tweets in plaats van één keer per 12.000 tweets.
Een aantal accounts is ondertussen door Twitter afgesloten, als onderdeel van de grote schoonmaakoperatie van de laatste maanden in de nasleep van de verkiezingscampagne van 2016. Liefst 3.800 accounts gelinkt aan het Russische Internet Research Agency werden in februari verwijderd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Amazon, Google, Microsoft: het regent ontslagen in de Amerikaanse techwereld
Vandaag maakte Alphabet, het moederbedrijf van Google, bekend dat het wereldwijd zo’n 12.000 banen schrapt. Ook techgiganten Microsoft en Amazon schrappen tienduizenden banen, en dit zijn zeker niet de enige voorbeelden van techbedrijven die hard in het personeelsbestand snijden. Wat is er aan de hand in Silicon Valley? -
met Video
Hoe 3D-printers en lasers oude meesterwerken weer terugbrengen
Eeuwenoude schilderijen die verloren leken, zijn dankzij geavanceerde scanners en 3D-printers weer terug te halen. Zo wisten onderzoekers zelfs een mogelijke Rembrandt te restaureren. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
1
Vederlicht of een vouwbaar scherm: deze fancy laptops zijn absolute aanraders volgens onze techexpert
De meeste mensen kijken bij de keuze van een laptop – en terecht – naar hoe vlot het toestel werkt. Maar het oog wil natuurlijk ook wat. Wil je kunnen uitpakken met een fancy laptop? Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers kiest drie unieke toestellen uit die je nu kunt kopen. Opgelet: goedkoop kom je er hier niet vanaf.
-
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
-
-
Een smartphoneverzekering: handig of overbodig?
Bij het kopen van een smartphone wordt vaak gevraagd of je ook direct een verzekering wil afsluiten. Of dat een verstandige keus is, hangt van meerdere omstandigheden af. In dit artikel leggen we uit wanneer het (niet) verstandig is om een telefoonverzekering af te sluiten. -
Je essay laten schrijven door een slimme chatbot? Zo gaan universiteit en hogeschool daar mee om
Essays vaker verbaal toelichten of scherpere plagiaatregels. Dat is onder andere hoe de Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht willen voorkomen dat studenten werk inleveren dat is ‘geschreven’ door ChatGPT, een chatbot die werkt met kunstmatige intelligentie.