Volledig scherm
© anp

Senaat VS neemt omstreden cyberwet aan

De Amerikaanse senaat heeft een wet aangenomen die het voor bedrijven mogelijk maakt om informatie over personen uit te wisselen met de federale overheid. Daarmee moet de veiligheid op internet worden vergroot.

Volledig scherm
Edward Snowden © epa

Over de omstreden zogenoemde Cybersecurity Information Sharing Act is bijna zes jaar lang gesteggeld. Voorstanders menen dat de wet nodig is om grootschalige digitale aanvallen tegen te gaan. Maar critici zijn bang dat de privacy van burgers in het geding is en vragen zich af of de wet wel het gewenste effect heeft.

De wet werd met 74 tegen 21 stemmen aangenomen in de Senaat. Klokkenluider Edward Snowden, erkend tegenstander van de wet, reageerde op Twitter verbolgen dat de wet is aangenomen.

  1. Grap loopt uit de hand: 1,7 miljoen mensen willen aliens gaan zoeken op geheime basis Area 51

    Grap loopt uit de hand: 1,7 miljoen mensen willen aliens gaan zoeken op geheime basis Area 51

    Het is een Amerikaanse versie van Project X, maar dan in duizendvoud. Al 1,7 miljoen mensen hebben via Facebook aangegeven op te dagen als op 20 september het ultrageheime Area 51 - de plek in Nevada die de Amerikaanse luchtmacht gebruikt voor haar testen - wordt bestormd. En nog eens 1,3 miljoen mensen komen misschien, om nu eindelijk eens ‘die buitenaardse wezens te zien’ die daar verborgen worden gehouden. Budweiser sponsort het bier, maar de Amerikaanse luchtmacht is niet blij.