Volledig scherm
De correlatie tussen de leeftijd van Miss America en het aantal moorden door stoom en hete gassen is opvallend. © Spurious Correlations

Site helpt bij maken van de meest belachelijke verbanden

Opvallend: hoe ouder Miss America is, des te meer moorden er in de VS gepleegd worden met behulp van stoom, hete gassen of hete objecten. Belachelijke redenering, zult u zeggen. En terecht. Toch leggen we in het dagelijks leven veel te vaak verbanden die er niet zijn. De website Spurious Correlations wil ons daar graag op wijzen.

Met statistieken en cijfers valt alles te 'bewijzen' en verbanden te leggen die er feitelijk niet zijn. We maken dan ook allemaal wel eens de fout om tussen twee gegevens die op de een of andere manier samenhangen, meteen een oorzakelijk verband te zien. Het is ook logisch, ons brein is geprogrammeerd om verbanden en patronen te zien en connecties te leggen.

Reflex
Daar speelt Spurious Correlations handig op in: ook al weet je dat een bepaald verband onmogelijk te leggen is, toch is het een reflex om er heel even over na te denken wanneer je de grafieken op de site ziet. De website bevat tientallen statistiekjes die wel een correlatie, maar geen oorzakelijk verband aantonen: van de margarineconsumptie en het aantal scheidingen over de olie-import en het aantal doden door treinbotsingen tot de groei van de bijenkolonie en het aantal huwelijken.

Maak je eigen grafiek
Iedereen kan op Spurious Correlations zijn eigen absurde grafieken aanmaken en andere correlaties beoordelen. Klik bovenaan op 'Discover a new correlation' en kies een van de statistieken uit de lijst (bijvoorbeeld het aantal uren zon in New York). Combineer daarna met een andere dataset naar keuze (de site geeft automatisch het meest correlerende verband aan), in ons geval het aantal echtscheidingen in Alaska.

En inderdaad: de resultaten zijn opvallend gelijklopend. Dus hoe meer zon in New York, hoe meer mensen er scheiden in Alaska... Klinkt eigenlijk wel logisch, wanneer je partner die eindeloze sneeuw beu is en het mooie weer opzoekt...

Volledig scherm
© rv

poll

Hoe betaal jij jouw smartphone?

Hoe betaal jij jouw smartphone?

  • In combinatie met een abonnement (28%)
  • Gewoon los gekocht in de winkel (39%)
  • Tweedehands (7%)
  • Online via een webshop (17%)
  • Ik heb geen smartphone (9%)
5519 stemmen