Volledig scherm
De sleutelpasjes van het eeuwenoude Oostenrijkse hotel is gehackt. © Seehotel Järgerwirt

Sleutelpasjes eeuwenoud Oostenrijks hotel gehackt

Het 111-jarige Oostenrijkse Seehotel Järgerwirt is de afgelopen maanden het doelwit geweest van cybercriminelen. Ze hadden het voorzien op de keycards van de hotelkamers. 

Het viersterren-hotel betaalde 1500 dollar aan bitcoins zodat ze weer in hun eigen digitale systeem konden. De hackers hadden toegang gekregen tot de keycards waarmee hotelgasten hun kamers in komen. Door de hack was het niet mogelijk om nieuwe gasten binnen te laten. 

,,We denken erover om weer terug te gaan naar het aloude systeem van gewone sleutels voor de kamers'', laat hotelmanager Christopher Brandstätter aan lokale media weten. 

Quote

Terug naar een ouderwetse sleutel is net zoiets als teruggaan naar paard en wagen. Dat doen we ook niet

Woordvoerder Koninklijke Horeca Nederland

In Nederland is deze vorm van cybercriminaliteit bij hotels nog niet voorgekomen, laat de woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland weten. ,,Wij denken dat het met goede beveiliging te voorkomen is. Het is natuurlijk wel van belang om het systeem up-to-date te houden.'' Teruggaan naar een metalen sleutel in plaats van een kaartje of qr-code is uit den boze. ,,Welnee, terug naar een ouderwetse sleutel is net zoiets als teruggaan naar paard en wagen. Dat doen we ook niet.'' 

Bij Burgman Security uit Gorinchem, de marktleider voor sleutelbeheersystemen in de Benelux, herkennen ze het probleem ook niet. ,,Onze sleutelkaarten zijn cloneproof. Het is onmogelijk om het te hacken. Een product moet gewoon altijd goed zijn, anders heb je er natuurlijk niets aan'', aldus een medewerker.