Volledig scherm
Uit Israëlisch onderzoek blijkt dat smartphones te makkelijk nieuwe interne componenten 'vertrouwen'. Malafide onderdelenfabrikanten kunnen dus makkelijk een vervangen scherm van een dubieuze chip voorzien. © anp

Smartphone kapot? Boeven kunnen meegluren via nieuw scherm

Het vervangen van een kapot telefoonscherm is niet zonder risico. Displays kunnen worden vernieuwd door schermen met een chip waarmee hackers meekijken en wachtwoorden achterhalen. Hiervoor waarschuwen wetenschappers van de Israëlische Ben-Gurion Universiteit.   

In een rapport wijzen de onderzoekers op de grote risico's die kleven aan het vervangen van een smartphone- of tabletscherm. Middels een speciale chip in het scherm kan data makkelijk naar hackers worden 'doorgesluist'. Ook is het mogelijk om foto's van gebruikers te maken of om de gebruikers naar phishing-sites te brengen. 

Dubieuze chip

Volgens de Israëlische wetenschappers is deze vorm van criminaliteit in de praktijk mogelijk omdat smartphones te makkelijk verschillende interne componenten 'vertrouwen'. Malafide onderdelenfabrikanten kunnen dus makkelijk een vervangen scherm van een dubieuze chip voorzien. In het onderzoek zijn zowel Android als iOs-toestellen uit de Verenigde Staten, Canada, China, Thailand en Australië tegen het licht gehouden. 

Het is vooral oppassen geblazen wanneer vervangen onderdelen niet van de originele producent zijn, meldt het Duitse Bild. Deze chips in het scherm zijn zo slim gemaakt dat zelfs de reparateur van je smartphone het niet merkt. 

In Nederland zijn geen gevallen bekend van smartphones die op deze wijze zijn gehackt, stelt Sander van Voorst van tech-website Tweakers. Maar wie alle risico's wil uitsluiten, kan beter een nieuwe telefoon kopen in plaats van te laten repareren. ,,Wanneer iemand fysieke toegang heeft tot je apparaat kunnen er zaken worden aangebracht of aangepast zonder dat je het weet."

Hoe beperk je de risico's bij smartphone-reparatie?  

1.  Schermreparatie? Blijf er altijd bij staan
2.  Moet je toestel ingeleverd worden: haal je sim-kaart eruit
3. Haal voor de zekerheid privé-informatie of foto's van je telefoon 
4. Maak altijd een back-up 

 1. Google Stadia review: zijn spelcomputers vanaf nu echt overbodig?
  Recensie

  Google Stadia review: zijn spelcompu­ters vanaf nu echt overbodig?

  Google kondigde in 2019 een verrassend nieuw project aan: Stadia. De belofte van Stadia is dat je er de modernste games mee kunt spelen, overal waar maar internet is, op elk willekeurig scherm, of dat nu je dure 4k-televisie is of je smartphone. Die belofte klinkt mooi, maar hoe bevalt Stadia in de praktijk, buiten de veilige muren van de Google-campus? Techsite Tweakers kreeg eerder toegang tot het platform en kon geruime tijd checken of Stadia echt de toekomst is. Dit is hun conclusie.

Poll

Disney+ abonnee geworden?

Disney+ abonnee geworden?

 • Ja, hoe meer streaming hoe beter! (10%)
 • Ja, tijdelijk in elk geval (13%)
 • Nee, ik hou het bij Netflix (47%)
 • Nee, ik doe niet aan streaming (29%)
5900 stemmen