Smartphone kopen voor maximaal 500 euro? Dit zijn de twee toppers van het moment
Met een budget van ongeveer 500 euro, kom je momenteel bij twee smartphones uit. In het Android-universum is de OnePlus Nord een grote favoriet, bij Apple is dat de iPhone SE. Welke van die twee het meest waar biedt voor je geld? Onze techredacteur analyseerde de schermen, camera’s, batterijen en hardware van beide toestellen.
Scherm
OnePlus heeft een oledscherm met een verversingssnelheid van 90Hz in zijn Nord-model weten te plaatsen. En dat is meteen een belangrijke stap voor op de nieuwe iPhone SE, want het zorgt ook voor vlottere software. Ook qua resolutie wint de Nord het hier van de SE: 2400x1080 pixels tegenover een veel schamelere 1334x750. Toch nog één klein pluspuntje van de SE: het scherm is iets beter te lezen in fel zonlicht, en ook de kleuren zijn goed afgesteld.
Camera’s
De SE heeft zeker geen ondermaatse camera’s: je krijgt een 12-megapixelcamera aan de achterkant, die ook in 4k-resolutie kan filmen met 60 beelden per seconde, en een 7-megapixelcamera aan de voorkant.
De Nord presteert op dit gebied wel veel beter. Achterop zitten drie camera’s en een dieptesensor, vooraan krijg je twee frontcamera’s. Bijzonder is dat je met de frontcamera 4k met 60fps (frames per seconde) kunt opnemen, maar dat de primaire camera op de achterkant kan filmen met óf 4k met maximaal 30fps, óf 1080p met 60fps.
Batterijduur
In tegenstelling tot wat veel mensen lijken te denken, hebben smartphones in de middenklasse niet noodzakelijk slechtere accu’s. Dat komt omdat de processors in die toestellen meestal relatief zuinig zijn. Dat is hoopgevend voor de OnePlus Nord, die met 4115mAh een redelijke, maar ook niet overdreven grote accucapaciteit heeft. Bij de browsertest kwam hij uit op een tijd van 15 uur en 8 minuten op één acculading. De iPhone SE blijft ook hier achter: de capaciteit van de batterij is maar een schamele 1820mAh. Geen ramp trouwens: in onze browsertest hield hij het 11 uur en 7 minuten vol, omdat Apple de batterij op een slimme manier opslurpt.
Hardware
Dat je geen 1000 euro betaalt voor deze smartphones, heeft ook een en ander te maken met wat er onder de motorkap zit. Verwacht dus geen superkrachtige processors. Als gebruiker zal je het verschil vooral merken als je zware apps zoals Netflix wil openen.
OnePlus heeft wel een redelijke afweging gemaakt in wat het weglaat, om toch een vloeiende ervaring te bieden aan de gebruikers en de essentie te kunnen waarborgen. De trilmotor is een voorbeeld van zo’n concessie, maar ook draadloos laden werd geschrapt. Verder mist de OnePlus Nord ten opzichte van high-end toestellen een of meer microfoons. De processor in de iPhone SE is Apples A13-chip, dezelfde als in de iPhone 11, dus daar krijg je heel wat voor terug.
Conclusie
De OnePlus Nord overtroeft de iPhone SE op meerdere gebieden. Maar het heeft onder de streep vooral te maken met jouw eigen voorkeur qua toestel en ecosysteem. Als je fan bent van Android, dan is de OnePlus Nord wel een extreem goed toestel in deze prijscategorie. Dat gaat net zo goed op voor Applefanaten: er is geen betere iPhone voor deze prijs.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
review
Dit vinden wij van de nieuwe iPhone 12 en iPhone 12 Pro
Begin september is het voor Appleliefhebbers altijd weer tijd om uit te zien naar de nieuwe iPhone-generatie. Maar in dit bijzondere jaar moest ook Apple pas op de plaats maken. Pas in oktober kon de fabrikant uit Cupertino zijn nieuwste generatie aan het grote publiek laten zien: de iPhone 12-serie. Dit vinden wij van de nieuwe paradepaardjes. -
‘Apple introduceert de USB-C-poort bij de iPhone 15 deze herfst’: dit verandert er op techvlak in 2023
Ook technologieland ontsnapt in 2023 niet aan verschillende nieuwe regels en wetten. Expert Joris Jansen van technologiesite Tweakers laat zijn licht schijnen op de voornaamste nieuwe regelgeving in Europa. -
Je eigen podcast starten? Deze vijf tips helpen je op weg
De afgelopen jaren sprongen nieuwe, Nederlandse podcasts als paddenstoelen uit de grond. Wil je er ook één beginnen? We zetten vijf tips op een rij die je op gang helpen. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
Review
Deze Switch-controller lost Nintendo's grootste mankement op
Het is de nachtmerrie van menig gamer: ‘drift’. Je personage in het spel beweegt langzaam een kant op, terwijl je het pookje van de controller helemaal niet aanraakt. Gelukkig zijn er nu gamepads die daar tegen gewapend zijn, waaronder één van 8Bitdo die we getest hebben.
-
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
-
-
Deze smartphones kunnen tegen een stootje
Een ongeluk is gauw gebeurd, maar wanneer bij zo’n ongeluk telkens een dure smartphone moet sneuvelen, loopt de rekening snel op. Gelukkig bestaan er toestellen die al wat steviger zijn dan andere. Natuurlijk is dat geen garantie voor krasvrije schermen, maar het kan zeker een handje helpen. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op?