Volledig scherm
© anp

Sociale media binden strijd aan met online racisme

Facebook, Twitter en Youtube gaan meer doen om racistische uitingen op hun Nederlandse websites te voorkomen en te verwijderen. Er komt onder meer een directe lijn met het Meldpunt Internet Discriminatie (MiND), dat namens de overheid optreedt tegen racisme en discriminatie op internet.

Dat hebben de social media-bedrijven afgesproken met minister Asscher (PvdA, Sociale Zaken). Die ging onlangs met de bedrijven in gesprek om te bekijken hoe het groeinde aantal strafbare uitingen op internet  kan worden ingedamd.

De Amerikaanse internetreuzen gaan MiND ook ondersteunen in zijn communicatie. Daarnaast willen Facebook, Twitter en Youtube maatschappelijke organisaties gaan helpen om een stevig tegengeluid te ontwikkelen tegen racisme. Dat gebeurt al in andere Europese landen. In Nederland lukt het echter niet om een geschikte organisatie te vinden, schrijft Asscher aan de Tweede Kamer. Hij gaat nu proberen om de bedrijven aan een geschikte organisatie te koppelen.

  1. Schermtekort op je laptop? Met deze draagbare schermen krijg je meer beeld

    Schermte­kort op je laptop? Met deze draagbare schermen krijg je meer beeld

    Het klinkt ideaal: een laptop van net een kilogram in je tas en overal aan de slag. Een kwestie van openklappen en je kunt werken of je met iets minder serieus bezighouden. Dat concept heeft echter een nadeel, want je moet het op je laptop stellen met maar één scherm: het ingebouwde scherm. Wil je er eentje extra? Dan kan je een draagbaar scherm kopen. Tweakers bekeek drie exemplaren, die je gewoon via usb kan aansluiten op je laptop. Welke is de beste?